Fotografi från porträttateljé Miras negativsamling.
År 1932 annonseras det i Elfsborgs läns allehanda att efter en fullständig modern ombyggnad öppnas åter ateljén Östergatan 15. En fotoateljé i Vänersborg med Ny modernaste uppsättning och belysning. Hovfotograf Ragnar Eiserman hade tidigare bott på Östergatan 15 så sannolikt var det i hans före detta lokaler som nu Ateljé Mira öppnade.
Senare flyttar Ateljé Mira sin verksamhet till Kungsgatan 19. Detta sker år 1941 då Inez Hagborg innehavare av Säfströms fotografiateljé överlåter hela sin ateljéverksamhet till Ateljé Mira. I och med detta hamnar också Säfströms negativ hos Mira och finns då där för eventuella framtida efterbeställningar.
Ateljé Mira etablerades 1932-04-18 av Åke Johansson. 1951-11-05 gick Dorotea Sternholz in som delägare i firman.
En stor del av Ateljé Miras negativ har en plastbas som består av cellulosanitrat. Många av dessa negativ är i dåligt skick. Ett första stadie när cellulosanitratnegativ bryts ner är att de missfärgas och att motivet bleks. Själva nedbrytningsprocessen har kommit olika långt så därför varierar kvalitén. På en del av bilderna syns fläckar, vågformade fåror och på vissa är delar av bilden är helt förstörd.
Informationen till porträtten är hämtade från Ateljéns egna liggare där namn och ort på den som beställde fotograferingen skrevs in. Personen som porträtterats kan alltså vara någon annan än den som står som beställare. Till exempel beställarens barn. I liggaren står också med noteringar så som Brudpar, Gosse, Flicka, Familj, Real och Student, Konfirmation, Mor. Dessa ord har lagts på som ämnesord (2017).