Text på albumets första blad: "Till Sjukhuschefen från Sjukvårds och Ekonomipersonalen vid Restads sjukhus 1936. Fotografierna utförda av Hoffotograf R Eiserman Vänersborg"
Text till fotografi: "C köket till vänster och C tvätten till höger. Kökspersonalen på halltaket. Amanda Johansson, Ingrid Alsterkvist, Hilda Sandell, Sten Aronsson, Anna Johansson, Rut Martinsson, Tea Johansson, - , Astrid Eriksson, Duttan Johansson, Helga Eriksson, Karin Karlsson, Ives Pettersson, Erik Arvidsson, Inga Jakobson-Karlsson"
---
"Restad sjukhus vid Vänersborg. Direktionen: Otto Oliver Ottosson, överläkare av 1:a klass och sjukhuschef."
Källa: Sveriges stadskalender 1931
---
Vänersborgs hospital och asyl började byggas år 1901. Arkitekt var Axel Kumlien. Sjukhuset stod färdigt år 1905. Den förste överläkaren var Doktor Daniel Sellberg.
Vänersborgs hospital och asyl placerades utanför staden i närheten av Göta älv. Tanken var att omgivningarna med parkmiljö och orörd natur skulle vara bra för patienterna.
Sjukhusområdet var som ett eget litet samhälle och bestod förutom av vårdbyggnaderna av till exempel bageri, verkstäder och begravningsplats. Vattnen tog man från Göta älv direkt till det egna vattentornet. Gamla Restad gård försåg området med livsmedel. De intagna fick i den mån det gick hjälpa till att arbeta i detta samhälle i miniatyr.
Även personalen som arbetade på sjukhuset bodde på området. För att ta sig in och ut på området måste de passera en portvaktsstuga. Senare uppfördes personalbostäder också utanför grindarna.
Sjukhusområdet vid Restad Gård har vid flera tillfällen ändrat namn. Vänersborgs hospital och asyl kallades också för Restads hospital och asyl. Benämningen hospital och asyl ersattes sedan av sjukhus. År 1931 ändrades namnet till Restads sjukhus och år 1973 byter det namn till Östra Klinikerna.
I slutet av 1800-talet var Bror Andersson från Stigen i Färgelanda arrendator på Restad. Under den tiden uppförde hans släkting Maria Andersson (Maria på Stigen) ett sjukhem för nervsjuka kvinnor på området. År 18911895 drevs Mariahemmet vid Restad. Det är dock oklart om detta privata vårdhem var ursprunget till att Vänersborgs hospital och asyl kom att uppföras.
Källa:
Översiktlig kulturhistorisk utredning Östra Klinikerna. Vänersborgs stad och kommun. Älvsborgs länsmuseum 1991.
Restad Gård Vänersborg. Kulturhistorisk utredning. Regionmuseum Västra Götaland 2002