Text av Rune Wallstedt, 2024-10-23:
Fem barn i ringlek på skolgården med vuxen man med skägg och hatt i bakgrunden. Foto taget år 1928 från norr riktat mot söder vid Gesäters skolhus och med Gesäters kyrka i bakgrunden.
Barnen sedda i tur och ordning från betraktarens vänstra sida:
1/Folke Fransson, från torpet Gårutan i Näs, Gesäter. Född i juni 1920. I mellanmörk jacka och mörka kortbyxor. Pojken verkar sakna skor.
2/ Morgan Börjesson, från Hultet, Gesäter. Född i maj 1919. I ljus jacka med mörka kortbyxor.
3/Okänd pojke i mörk jacka och mörka kortbyxor.
4/ Daga Jansson, från Ringstad 1 i Gesäter. Född i juni 1920. I mellanljus jacka/kappa och kjol/klänning under.
5/Yngve Kinhult, från Ringstad 2 i Gesäter. Född i januari 1920. I sjömanskostym med kortbyxor.
Man kan se i boken Gesäters skola och lärarbostad att Folke, Morgan, Daga och Yngve, gick i samma klass år 1934 i Gesäters skola, årets avgångsklass. Dessa fyra var också de enda medlemmarna i den årgångsklassen.
Mannen i hatt var Alfred Virkus" Andersson. Ringkarl i kyrkan och skolvaktmästare. Skötte eldning, bar vatten till skolan och städade i skolan, under åren 1913-1929. Ett original som hade stor fabuleringsförmåga men var ändå omtyckt, bodde i torpet Stenåsen cirka 1 km norr om skolan. Han var född i Norge 1865, avled på Vänersborgs sjukhus 1931. Virkus hade förlorat en arm, men han strävade på och gjorde nytta. Han kallades Virkus [1] på grund av att hans mor kallades Virkerskan och bodde i Virkerse-torpet. Hon var skicklig på att virka, ett då mycket lite känt handarbete i socknen.
När han dog fanns 20 kr i dödsboet. Församlingen samlade in 50 kr, som räckte till en gravsten, där titeln Ringkarl finns med. Det lästes en text vid gravvården av en granne, där sista strofen var:
Tack för de många tjänster Du uträttat
Tack för de trötta steg du strävat
Tack för var gång, som du vårt sinne lättat
Tack för den tid, som Du ibland oss levat.
Sockenbo [2]
Noterbart:
A/ Framför kyrkogårdsmuren, mitt för kyrktornet ser man ett steghus, som skall skydda en längre stege, som skulle kunna användas vid brand på kyrktaket.
B/ Pojken Folke var döpt till Folke Anders Billington i förnamn. Bakgrunden till tredje förnamnet är; familjens framförhållning eller planering. Enligt muntlig uppgift hade familjen tankar på att emigrera till Amerikas Förenta Stater. Då fick man en idé om man skulle göra det lättare för barnet i sitt framtida land genom att ge barnet ett efternamn som skulle vara mer gångbart i Amerika än Fransson. Prästen godtog inte Billington som efternamn, det fick i stället bli ett av förnamnen.
Kanske hade familjen kontakt med flera som hade varit i USA och snappat upp namnet i någon berättelse därifrån. Det blev aldrig av att familjen emigrerade. Namnet Billington återfinns som två mindre orter i England; en ort i Bedfordshire cirka 60 km nordväst London och en ort i Lancashire cirka 300 km nordväst om huvudstaden.
C/Förmodad fotograf är Karl Petrus Johansson född år 1890 i Håbol socken i Dalsland. Han gifte sig år 1924 med Linnea Lundberg (f. 1889 i Råggärds socken) från Fredlund i Gesäter och bosatte sig på torpet Vråa, ett småbruk på 2,2 hektar vid Gillanda i Rölanda socken. Familjen med tre barn försörjde sig på småbruket, dessutom Petrus med foto- och postuppdrag och utdelning av ransoneringskort under kriget. Linnea fick in pengar på sömnadsarbete. Petrus blev bygdefotograf och känd under namnet Petrus, som använde en trampcykel utrustad med skyddskapell när han for runt i bygden på uppdragen. Linnea gick bort i allvarlig sjukdom 1945 och Petrus avled 1954 på Gillanda.
D/Fotot [3], finns publicerat tidigare i boken Gesäters skola och lärarbostad"[4]. Författare Bengt Engevall, Hisings Backa. Bengt är son till skollärare Fritiof Engevall i Gesäter. I boken återfinns fotot på sida 32, tryckt i format 11 x 6 (b x h) cm.
Fotograf; sannolikt bygdefotografen Karl Petrus Johansson, kallad Petrus. Född 1890 i Håbol och avled 1954 i Gillanda, Rölanda socken. På Nordiska Museet, Topografiska arkivet/Dalsland finns flera fotografier som tagit av Petrus Johansson. Bland annat NMA.0059024, Tappers dubbelbröllop.
Digitaltmuseum Id 011013854240.
Källor:
1. Institutet för språk och folkminnen (Isof.se), Ortnamnsregistret. Id för arkivposten: 313 6926, där beskrivning om hur Virkus namn uppkommit.
2. Gesäters socken. Bok på 415 sidor. Utgivare: Eds Fornminnes och Hembygdsförening. Tryck: Bohusläns Klichéanstalt, Uddevalla 1980. Sida 322-325, häradsdomare Albin Wallstedt berättar om Virkus och två foton återfinns i boken på Virkus och hans torp Stenåsen.
3. Bengt Engevall, Hisings Backa, juni 2023. Ägare till inskannat foto som gjordes på plats i Hisings Backa av Rune Wallstedt, Täby. Bengt Engevall är uppvuxen i Gesäter och han antar att fotograf är bygdefotograf Petrus Johansson.
4. Gesäters skola och lärarbostad. Bok på 121 sidor. Utgivare: Bengt Engevall. Tryck: Munkreklam AB 2018. Sida 32, lika foto, 6 x 11 cm. Sida 52, avgångsklass år 1934 där nämnda barn återfinns.