Bindmössa till Starrkärrsdräkten, Västergötland, Starrkärr socken.
Bindmössa i vinrött siden broderat med tambursöm i 7 färger. Till bindmössan ingår en spets som kallas stycket. Stycket i tyll har förstyngsbroderier.
Anna Kristina Andersdotter (Siris Anna) (1829-1925) och Kristina Olofsson (Kristina på Plåten) (1855-1935) båda från Grunne Västergård kunde omvittna på 1920-talet att dräkten hade rätt utseende och att den bars vid ett bröllop på en gård i Molje, Starrkärrs socken.
Det finns en bindmössa bevarad som användes av Kerstin Larsson på 1830-talet, den ägs av Astrid Olsson, Starrkärr, som har berättat att den har funnits i släkten i flera generationer. Många har sedan vavt och sytt sin egen dräkt till skolavslutningar och andra högtider. Starrkärrs folkdanslag startades under 1930-talet. Alafors fabriker vävde upp ett bomullstyg till livsjolen, vilket uppskattades mer än originalet som vait i ylle.
Särken och förklädet på den rekonstruerade dräkten är i bomull, men dedan 1970-talet sys de i linne. På ursprungsdräktens livkjol hakades överdelen fast över kjolen, men alla dräkter som är tillverkade senare är ihopsydda i midjan.
Detta är resultatet av en genomgång av dräktmaterialet i Älvsborgs län. Dokumentationen påbörjades på 1990-talet och genomfördes av Älvsborgs länsmuseum, Älvsborgs läns Norra Slöjdförening och Ingers Hemslöjdsservis.