Till det yttre erbjuder det wackra stället en mängd nya i smakfulla mönster utförda blomrabatter; det lilla lusthuset eller rotunda uppfejadt, erbjuder en mängd sittplatser så inom som utom wäggarne, och om man från balkongen blickar ned öfwer trädgården, öfweraskas anblicken af det harmoniska anordnandet af borden och sittplatserna i parken. Allt är bragt i system, alla bord och bänkar bära hwar för sig samma form och färg. Den rymliga kägelbanan är äfwen satt i godt och komplett skick, banorna justerade och de nya käglorna, som redan uppställt sig i bataljon, afwakta nu den swarfwade projektilen för att under hurrarop buga sig i stoftet. Redan är beställningar af middagar och sexor gjorda för firandet av wårens intåg den 1 maj, och will den nu rådande kalla wäderleken ruska ut, så torde wäl större delen af stadens innewånare wallfärda till denna Floras park för att taga de nya anordningarne i sigte.
(Ur boken Teckningar från Vänersborg/ F. A. Zettergren)
----
Fredrik August Zettergren var bokhandlare, teckningslärare, målare och tecknare i Vänersborg.
Fredrik August Zettergren föddes den 15 maj 1818 i Stockholm och kom till Vänersborg 1839 som provisor på Vänersborgs apotek. Han lämnade emellertid den farmaceutiska banan och övertog år 1851 stadens bokhandel efter G. C. Norlin, som hade avlidit i kolera hösten 1850.
Han drev sin firma "F. A. Zettergrens Bok- och musikhandel", Drottninggatan 18, fram till 1873, då den övertogs av bokhandlaren Axel Polheimer.
Han undervisade också i teckning vid Vänersborgs Högre Elementarläroverk under åren 1842 rill 1885. Som konstnär var Zettergren autodidakt. Han utförde mest landskap och figurmotiv i crayon och akvarell. Efter original av Zettergren publicerades en plansch i tontryck "Wenersborg och dess omgivningar" hos Tegner & Kittendorf i Köpenhamn 1854.
Mest känd var emellertid Zettergren som ansedd och anlitad kommunalman i Vänersborg. När stadsfullmäktige instiftades blev han invald med ett av de "högsta röstetalen" och vid stadsfullmäktiges första sammanträde den 3 januari 1863 utsågs han till ordförande - "en befattning som han skötte med en oväld öfver allt beröm och med mycken formsäkerhet", enligt en minnesteckning. Stadsfullmäktiges första protokoll är förda av honom. Zettergren verkade också som landstingsman och var en tid landstingets vice ordförande i Slöjd- och Tekniska skolan. När han avgick som teckningslärare år 1885 instiftade han en fond vars ränta årligen utdelas till lärjungar som visat anlag för teckning. F. A. Zettergren dog den 30 maj 1889. Han var gift med Sofia Aurora Pyhlson, dotter till apotekare Pyhlson.
Källa: Henrik Ahnlund ut Teckningar från Vänersborg.