Bladet ingår i ett litet planschverk, en dåtida turistbroschyr från segelleden Vänersborg Göteborg. Sådana planschverk vände sig till dåtidens välbärgade resenärer, de första turisterna. Idén kom från England där italienska och schweiziska vyer publicerats på motsvarande sätt.
När ångbåtar började komma i bruk i Sverige på 1830-talet etablerades snart reguljär trafik mellan Stockholm och Göteborg i och med att Göta kanal stod klar 1832. Till en början var det hjulångare och de användes uteslutande för persontrafik. Resan tog 4 5 dygn. Färden med alla dess slussar ansågs som en i hög grad märklig upplevelse.
Ett flertal små handböcker gavs ut med vyer från intressanta orter längs leden. Trollhättan med dess magnifika vattenfall och slussanläggningar gav oftast störst utrymme. Men i just detta verk gavs Vänersborg och dess omgivningar ovanligt stor plats.
Genomgående har dessa planschverk begränsat konstnärligt värde. Det kulturhistoriska är desto större. Bladen är ganska orealistiska men äger en i sammanhanget ovanlig naiv charm.