Sträcka A innan sträcka B påbörjats, översikt, foto från väst
Våren 2009 genomfördes en arkeologisk schaktningsövervakning i samband med VA-ledningsdragningar inom glasbrukslämningarna RAÄ 162:1 på Bryggholmens gård i Vallby socken och Enköpings kommun. I september samma år gjordes en kopletterande schaktningsövervakning i samband med att ledningar skulle dras in i två byggnader i anslutning till fornlämningsområdet.
Bryggholmens glasbruk grundades 1587 av Johan III och kan beläggas i de skriftliga källorna till 1630-talet. På kartan från 1686 beskrivs det som om det fortfarande var i drift. Det är oklart hur länge det fanns kvar.
Vid 2009 års undersökningar påträffades inga konstruktioner som kunde knytas till glasindustrins tillverkningsprocess, däremot gott om produktionsavfall från bruket. Längs den södra delen av undersökningsområdet, sträcka A och B, hittades lämningar som kunde knytas till gårdens park. Ett mindre antal lösfynd och fynd från sekundära lager kunde knytas till glasbruket, fragment av glasföremål deglar och ugnsväggar. Dessa framkom i den sydöstra delen av schaktet.
Längs sträcka C i undersökningsområdets områdets norra del framkom lämningar från glasbrukstiden i form av en odlingsyta tolkad som en köksträdgård. Lagren inom ytan innehöll gott om avfall, både hushållsavfall som keramik och djurben och stora mängder spill från glastillverkningen. Ovanpå detta fanns ett spisröse. Möjligen kan byggnaden som spisen funnits i ha uppförts vid brukets slutskede. Den tillhör i så fall den generation av bebyggelse som finns markerad på 1686 års karta.
Inom den norra delen av sträcka C framkom ett homogent odlingslager. I vinkeln mellan sträcka C och D fanns en stenhög, möjligen ett söndergrävt spisröse. I den mellersta delen av sträcka D framkom en trolig odlingsyta och nedgrävningar tolkade som avfalldgropar. I den lägre belägna, västra delen av schaktet framträdde fyndrika avfallslager som sannolikt avsatts i vatten. Här fanns också stenpackningar som tolkades som möjliga fundament för bryggor.