I samband med byte av fjärrvärme, utförde Upplandsmuseet, avdelning Arkeologi under hösten 2020 en schaktningsövervakning i Bäverns gränd, Dragarbrunnsgatan och Kungsängsgatan. Området ligger i Uppsalas historiska ytterområde och tidigare undersökningar har visat att bebyggelse börjar etableras i slutet av 1500-talet. De tre
berörda gatorna fanns då inte, utan tillkom i samband med, eller i Dragarbrunnsgatans fall ett gott stycke efter, stadsregleringen.
Schaktningsövervakningen visade att stora delar av schaktsträckan var urschaktad genom tidigare generationer av ledningsgrävningar men bevarade kulturlager och konstruktioner kunde ändå dokumenteras. Särskilt i korsningen Bäverns gränd-Kungsängsgatan fanns mer eller mindre välbevarade lämningar. Här påträffades tre till fyra hus, samtliga troligen tillhörande 1600-talets mitt. Där fanns runt en meter bevarade kulturlager som uppvisade en tät och komplex stratigrafi. Fyndmaterialet bestod till stora delar av relativt välbevarad keramik och även mindre mängder krukmakeriavfall. Troligen kommer avfallet från ett närbeläget krukmakeri som varit i bruk någon gång under sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal.
En gäckande lämning utgjordes av vad som tolkas som en äldre dräneringsränna med oklar datering. Snarlika konstruktioner har framkommit vid flera schaktningsövervakningar i centrala Uppsala, men inte i något fall har dessa gått att datera. Sannolikt hör den till tidigast 1700-tal, men troligast 1800-tal. Rester av en rustbädd i Bäverns gränd utgjorde troligen resterna av en byggnad som stått på platsen in på 1900-talet, innan gatan breddades till den livligt trafikerade bussgata den är idag.