Vid en färgundersökning har nio olika perioder med säkerhet kunnat fastställas och av dessa har de två tidigaste rekonstruerats. Ursprungligen har skåpet ytbehandlats med rubinröd lackfernissa och vaxbonats; tydliga spår av fernissa finns bevarade på överskåpets undersida, färgämnet har varit drakblodsharts. Listverk och galler har under denna period varit svartfärgade. Denna ytbehandling återfinns i rekonstruktionen på skåpets vänstra kortsida.
Framsidan och högra kortsidan har uppmålats efter bevarade färgrester i det andra färglagret, troligtvis från 1650-1670-talen. Under denna period har skåpet varit gulfernissat, med dekorationer i svart lackfärg; listverk, fyllningar galler mm. i röda limfärger.
Skåpet har vid något tillfälle sågats i två delar, av vissa spår att döma vid en eldsvåda under 1600-talet. Några skador som tillfogats skåpet vid detta tillfälle har lagats vid renoveringen, likaså har de utanpåliggande låskolvsbeslaget på överskåpet nygjorts liksom även sprintarna i nedre skåpdörrens gångjärn.
Möbeln sitt ursprung från Torp i Nora socken, Uppland, enligt uppgiftslämnare Ingegerd Fabrelius, Uppsala. Skåpet har tidigare ägts av uppgiftslämnarens morfar, Erik Wiklund, född på 1860-talet, död 1939. Han var jordbrukare och hade en gård i byn Torp, Nora socken. Han sålde skåpet till en uppköpare, sannolikt Carl Lennartsson.
Inköpt den 7 april 1934 från Carl Lennartsson, Falun.