Minnesanteckningar från intervju med Märta Dahlberg (dotter till Rut Hydén)
Anna Charlotta Hydén og Björkman (stadsbarnmorska)
f. 1857-08-16 Tibble socken, Uppsala
gift 1886-06-02 med möbelsnickaren Gustaf Hydén (bytte namn fr Carlsson)
död 1941-06-21 Sundsvall
Anna föddes som förstfödd i en syskonskara av 8 barn till statarfamiljen Gustaf Vilhelm och Maria Charlotta Björkman og Asp på Håtuna gods i Sörmland. Hon drabbades av en höftledsinflammation vid 5 års ålder och genomled en misslyckad operation utan bedövning hemma på köksbordet. I sviterna av den förblev hon låghalt i resten av sitt liv.
Anna utbildade sig under ett år till examinerad barnmorska (1883) i Stockholm och arbetade även ett år där innan hon flyttade till Sundsvall. Anledningen till varför hon sökte sig till Sundsvall är okänd. Hon träffade sin blivande man inom baptistförsamlingen där hon var medlem.
Maken Gustaf Hydén var möbelsnickare till yrket och innehade även ett mästarbrev i hantverket.
Paret bosatte sig först i kv Hajen (korsningen Thulegatan - Bergsgatan) där maken drev ett litet snickeri med anställda. Lönsamheten var dock låg och Gustaf Hydén hade allvarliga planer på att flytta till Amerika, något som makan Anna dock motsatte sig.
1887 var Anna en av de två initiativtagarna (tillsammans med Amalia Henriksson) till att Sundsvall Barnmorskesällskap bildades. Där var hon verksam som sekreterare i hela 45 år.
Den stora stadsbranden 1888 drabbade även bostaden och snickeriet som delvis föröddes av lågorna. Man fick snabbt rädda det bohag som kändes viktigast och gick att bära ut. Byrålådor med innehåll drogs ut och efter branden snickrades en ny byrå där lådorna (efter flera byråer) sattes in. Byrån var förresten med på en utställning på gamla museet för att visa lämningar efter den katastrofala branden.
Omedelbart efter branden blev Anna stationerad i Läroverkets lokaler som den jourhavande stadsbarnmorska hon var. Hon fick t o m sova där för att ständigt vara till hands för att hjälpa de hemlösa gravida kvinnorna.
Familjen Hydén bodde kvar i fastigheten på Thulegatan och affärerna började gå bättre eftersom efterfrågan på snickrade möbler ökade markant efter branden. Tre dagar efter branden kom t ex en officer och beställde en hel matsalsmöbel. Gustav gjorde då två provstolar för att kunden skulle kunna provsitta dem och välja den som var bäst. (Den ratade stolen finns fortfarande kvar hos Märta)
Allt eftersom familjen växte så kändes bostaden på Thulegatan för trång. Anna fick fem barn och den sista vid 46 års ålder! 1907 hittade man en lämplig lokal på Norrmalm på Skeppargatan 12 (i korsningen Skeppargatan Malmskillnadsgatan). Där fanns plats för både snickeri och logi till de anställda. Anna hade ett tungt jobb med stor familj samt de anställda som skulle serveras mat. Arbetet som barnmorska krävde att man skulle finnas till hands dygnet runt och i deras åtaganden ingick även andra uppgifter som att ge vaccinationer och fungera lite som en distriktsköterska. Hältan gjorde dessutom inte arbetsdagarna lättare. Där fanns även ett hembiträde som kunde avlasta Anna med hemsysslorna Anna var en flitig person som var duktig på att lappa och laga. Virkning och stickning var även ett intresse som hon ägnade tid till. Anna Hydén slutade sin tjänst som stadsbarnmorska 1923 och fick då motta Patriotiska sällskapets guldmedalj för sin gärning.
Familjen hade ett öppet hem där besökare kunde känna sig välkomna. Ibland fanns där även inhysta baptistpredikanter som var på gästande turné för att predika i Elimkapellet.
Anekdoter och citat:
En dag kom en luffare förbi och undrade om det fanns en smörgås eller en bit mat till övers. Anna som satt och vilade sina trötta ben i en gungstol sa då att det kunde han få om han kunde hugga lite ved i vedboden först. Luffaren sa då det kan frun säga som sitter där och gungar fram sitt liv.
När Anna bad någon av sina barn att hjälpa till och utföra något som de inte hade lust med brukade hon säga sådana jungfrur hade dom i Jerusalem också och därför brann stan ned
Annas barn:
Elin f. 1887-04-25 (tog 1945 över Mesch & Jonssons missionsbokhandel, där hon innan arbetade som biträde, hon var även medlem i Sundsvalls kontoristförening)
Anna f. 1889-01-03
Mary f. 1891-01-08
Gustaf f. 1895-09-18 (blev banktjänsteman och flyttade till Landskrona)
Rut f. 1903-06-17 (Märtas mor)
Antecknat av Karin Sundell 2016-04-20