Skaft med skulpterade plattor av silver nitade genom tången, i form av en häst med bevingad fiskkropp som biter sig själv i stjärten. Mellan silverplattorna är tången inlagd med ett smalt band av mässing. Från fästet går ett genombrutet beslag av silver ned överklingbasen.
Klinga av indisk typ, av stål, s-formig eneggad med tvåeggad långspets. En hålkäl omgiven av två smalare invid ryggen. Mittpå klingan intill fästet triangel av silver som är genombruten och fortsätter i pilformig räffla. Klingryggen räfflad.
Skänkt år 1869 av hovmålaren Egron Lundgren (1815-1875) till Livrustkammarens samlingar utställda i Nationalmuseums lokaler. Gåvan bestod av tre blankvapen av mycket exotisk karaktär, se även nr 7642 och nr 7643! Tio år tidigare hade Lundgren rest med engelska högkvarteret i Indien för att dokumentera Sepoyupproret, en milstolpe i motreaktionerna på den europeiska kolonialismen, i detta fall Englands. Upproret betraktades som kuriöst och historiskt, väl värt att dokumentera. Lundgren hade vid den tiden med stor framgång etablerat sig i England, var mycket uppskattad av drottning Victoria för sina exotiska och orientalistiska målningar, bl a från Sydeuropa och Egypten. Han var även i Sverige intressant för hovet under Karl XV och drottning Lovisas tid. Han har själv skildrat sitt liv som "världsmedborgare" i böcker. En monografi finns om honom i 2 band av Karl Asplund 1915, Nationalmusuem har gett ut två böcker över hans rika målerisamling där i akvarell och olja, 1992, The Painter´s Eye Egron Lundgren and India, S Å Nilsson och utställningskatalog1995.