Bottentyg av röd sammet i kypert. Yttäckande applikationsbroderi i relief.
Mönster av trofégrupper omramade av palmetter och olivkvistar. Längs kanterna en broderad snodd av plattare och rundare guldkantiljer.
Broderi med tråd, lan, och kantiljer av guld och silver. I trofémotiven även silke i gult, grönt, blått, rött, rosa, vitt, beige och svart, några av trofémotiven på sidenbotten. Läggsöm och plattsöm. Lagerkvistar ej i applikation.
Nedanför broderiet ett knutet snörmakeriarbete, makramé av guld och silver, 160 mm brett varav 25 mm stad med två stycken 2 mm breda silverlan. Rombiskt mönster där silverlan bildar rutorna. Nedanför snörmakeriarbetet en 180 mm bred frans av guld och silver.
Foder av blekt, ursprungligen rött linne i tuskaft, som fortsätter 320 mm över överkanten. Vid broderiets överkant har sytts fast ett rött, 40 mm brett, grovt bomullsband. En hank av gråvitrandigt linneband i fodrets nedre vänstra hörn.
I samband med Karl XIII:s kröning 1809 syddes de två utslagen samman till ett hästtäcke med broderade bitar gagna dels från karosstakets kappa, dels från drottning Kristinas röda kaross med motiv av lejon och örnar. I samband med Kristina-utställningen 1966 sprättades dessa bitar upp och de två utslagen återfick sin ursprungliga form.