Fäste av guld i olikfärgade nyanser (gul-,vit-,grön-och rödtonat guld). Oval knapp, nitknappen gjuten i särskilt stycke, stympat konisk med insvängd, slät hals. Flackt bågformig, något platt handbygel, kort bakre parerstång med nedåtböjd, breddad ytterände. Små fingerbyglar (pas d'ane-byglar). Njurformig, något uppböjd parerplåt.
Ornering reliefsnidad och ciselerad i olika färgnyanser mot finpunsad, matt bakgrund: på utsidan av kaveln Herkules med klubban på högra axeln, på insidan en klassicistisk krigargestalt, hållande ett mot marken stött spjut i den upplyfta högra handen, båda figurerna i oliktonat guld och inramde av släta bårder, upptill och nedtill avslutade med girlanger, pärlband och krans. På kavelns smalare sidor i mitten en blomkrona i oval ram mellan vertikalt utdragna girlanger. På knappens båda sidor ett bildfält med allegoriska motiv, på utsidan en putto med trumma, på insidan en putto på ett kanonrör, på båda sidorna mellan bildfälten ett spetsovalt mindre fält med en uppstående lagerkvist. Utmed handbygel och fingerbyglar en bladranka, på handbygelns mitt avbruten av ett långsträckt bildfält med en trofégrupp. På kryssets utsida en rundad medaljong med en trumma och ett gevär, på dess insida ett koger och en trumpet(?). Mellan kryssets nederdel och parerplåten en fasad (snett utstående), rektangulär ram med fingraverad, rak bladranka. På vardera sidan av parerplåtens översida ett åttsidigt bildfält med en klassicistisk gestalt omgiven av troféer, på undersidan två likartade fält med enbart trofégrupper. Parerplåtens över- och undersida i övrigt med likformig ornering: utmed ytter- och innerkant en blom- och bladkrans, mellan den förra och bildfälten en smal, tunn prick- och bågmönstrad bård.
På nitknappens hals, nedtill på kavelns utsida och på framsidan av ramen mellan krysset och parerplåten inslaget en stämpel i form av ett vinlöv "une feuille de vigne", skattekontrollstärrpel (poinçon de la marque), fastställd för Jean Francois Kalandrin och gällande under perioden 23 februari 1789 - 26 november 1792. På parerplåtens översida, dolda av ramen mellan krysset och parerplåten och intill kanten av det rektangulära mitthålet för klingans tånge två stämplar: på långsidan ytterligare en skattekontrollstämpel (poinçon de la marque) för J F Kalandrin, här i form av två spegelvända L (Carré s.126), på kortsidan (otydlig) skråstämpel för staden Paris (poinçon de la Communauté de Paris, poinçon de la jurande) för år 1789, avseende arbeten av 22 karats guld (Carré s.137).
Klinga treeggad, s.k. stukatklinga, basen sant främre och bakre eggen förgyllda, spetspartiet blankt. Klingan i övrigt med ett längsgående, rombiskt rutmönster i guld mot blånerad botten, i varje ruta och halvruta en hel resp. halv, sexuddig stjärna. På tångens ena bredsida en delvis oläsba klingsmedsstämpel: "... ILV".
Att två olika typer av skattekontrollstämplar (vinlövet och två spegelvända L) använts av en och samme ämbetsman (Kalandrin) beror på att den okände guldsmed, som är mästare till fästet, enligt då gällande bestämmelser för kontroll att han erlagt sin skatt, varit skyldig att uppvisa fästet såväl under arbetetsgång som sedan arbetet avslutats. Skattekontrollören har vid dessa två kontrollbesiktningar använt sig av två olika, för honom inregistrerade stämplar.