Fartygslämnming: Galeas
Händelseförlopp: 1881-09-26 Frideborg kolliderade med ångaren IDUN i Lurösundet mellan Trädgårdsholmen och Stenskär. Iduns förstäv gick in i galeasens styrbordssida strax för om fockmasten med påföljd att Frideborg gick till botten inom tre minuter. Besättningen räddades dock.
Besättningen bestod av:
Petter Nattsson, matros
Johannes Ros, matros
S. Olsson, skeppare
Avskrift av Frideborgs sjöförklaring:
"Med full last av stenkol avgick Frideborg från Göteborg 15 Sep. Besättningen var matroserna Petter Nattsson och Johannes Ros
Den 26 Sep Kl 8,15 em, mötte vi en ångare mellan stenskär och Trädgårdsholmen i Lurö skärgård.
Ångarens lanternor var tända, men observerades inte förrän vi var mycket nära varandra. Ångaren observerade oss samtidigt och vek babord hän, varvid dess röda lanterna blev synlig, men jag kunde också skönja att ångaren låg nästan tvärs för om oss. Trots jag insåg omöjligheten att gå klar så kommenderade jag styrbord, vilket verkställdes. Samtidigt girade även ångaren styrbord med följd att ångarens förstäv krossade Frideborgs styrbords bog. Frideborg sjönk på 3 minuter och tog med sig last och alla besättningens tillhörigheter, samt skeppskassan på ca 200 kr.
Besättningen räddade sig i lilla båten och blev upptagna av ångaren.
Jag bör nämna att jag inte hunnit hissa upp min lykta, men den var tänd och hölls av mej i handen. Något fel anser jag inte vara begånget av vare sig mej eller ångarens befälhavare, utan jag anser tilldragelsen vara en ren olyckshändelse vållad av att vi kom från olika håll och av lokala förhållanden som hindrade oss från att i mörkret förhindra en ombordläggning.
Härav får jag anmäla protest och frikalla mig, min besättning och mitt rederi under yrkande om att utbekomma betingad frakt av lastägaren samt gottgörelse av rederiet för alla omkostnader.
Vänersborg 27 sep 1881 S. Olsson, Skeppare"
Avskrift av IDUNS sjöförklaring:
"Jag avgick från Sjötorp på väg till Göteborg, Ca kl. 20,15 befann jag mej mellan Stenskär och Trädgårdsholmen, då jag upptäckte en babords lanterna helt nära om styrbord förut, genast befallde jag styrbord för att komma på rätt sida om seglaren som sjölagen bjuder.
Men då vi hunnit gira så pass att seglaren befann sig rätt förut, så märktes att han fallit ur sin förra kurs så att han nu befann sig tvärs för om oss.
Då avståndet nu var helt ringa och då seglaren förde fulla segel för god vind med frisk bris, så var sammanstötningen oundviklig, varvid IDUNS förstäv gick in i seglarens styrbordssida något för om fockmasten. Seglaren sjönk på 3 minuter och besättningen upptogs av oss och medföljde till Vänersborg.
Med anledning härav får jag protestera, frikallande mig, ångaren och mitt rederi från all ansvarighet till tilldragelsen, vilken så mycket mindre av mig vållats då ångaren förde sina 3 lanternor, och inget fel gjorts av mig ".
Vänersborg den 27 sep 1881 I. G. Andersson
Avskrift från LIDKÖPINGS ALLHANDA, 10 Dec 1881:
Nya Dagligt Allehandas korrespondent i Vänersborg meddelar:
"Galeasen Frideborg från Göteborg öfverseglades natten till den 28 sep af ångaren Idun i Lurösundet. Lasten, kol, var destinerad till Motala. Fartyget sjönk ögonblickligen, men besättningen bergades på ångaren. Dykeribåten Raket från Göteborg har nu upptagit åtskilligt från det sjunkna fartyget, segel, tågvirke, kläder, mesanmasten samt ur ett skrin i kajutan 100kr sedlar å 10 kr. ävensom 11kr i växelmynt. I styrbords bog var en 6 fot bred remma, som gick nära midskepps, fartyget låg på 30 fots djup, samma dykarebåts försök att göra undersökningar å det sjunkna Trollhättan hafa för detta år övergivits. Man har med bojar utmärkt en plats i närheten af Megrundet, 100 fots djup där man tror ångaren ligger".
Avskrift från LIDKÖPINGS TIDNING Lördagen den 28 Juni 1884:
"Sjöfaranden å Venern klaga över att det i Lurösundet, der ett fartyg för ett eller annat år sedan sjunkit, en stump af masten sticker öfwer vattenytan. Hvilken vid hög sjö, då den ej kan observeras, kan vara högst farlig för de sjöfarande, om nämligen ett fartyg lyftes af vågorna och stampar rätt ned på densamma kan en läcka ju lätteligen uppkomma."
Status: Vraket efter Frideborg hittades 2005 med hjälp av side scan sonar. Nedbrutet med däcket helt borta. Stocken på ankarspelet finnskvar.