Kyrkomiljön
Dagstorp ligger mellan Dösjebro och Kävlinge i Kävlinge kommun. Den lilla byn ingår i en utpräglad jordbruksbygd, som har förhistorisk boendekontinuitet. I kyrkans kuperade närområde, det s.k. Dagstorps backar, finns flera högar från sten, brons- och järnåldern. Det gröna backlandskapet var troligen öar eller holmar vid istiden, eftersom man bl.a. hittat yxor och knivar uppe på kullarna, och förstenade sjöborrar och snäckor i dalsänkorna. Fiskar- och jägarkulturen trängs under medeltiden ut av bondelivet, och tidens kraftiga befolkningsökning ger möjlighet för större bybildningar. En kyrka uppförs i början av 1100-talet norr om byn och fornlämning Dagstorp 26:1, som motsvarar byns utbredning före utskiftningen enligt 1803 års karta.
I och med enskiftet splittras bebyggelsen vid kyrkkullens fot och gårdarna sprids i landskapet. Ett fåtal gårdar, däribland byggnadsminnet Gamlegård från 1600-talet, blev dock kvar på sin ursprungliga plats. Dagstorps storhetstid inföll i början av 1900-talet, då det fanns både järnvägsstation, affär, smedja, bryggeri, snickeri m.fl. tjänster knutna till byn. Stationshuset finns bevarat men är inte bruk.
De branta slätterna kring Dagstorp har historiskt mestadels brukats som ängsmark, medan de plana delarna numer är helt uppodlade. Trots senare tiders utdikningar, har området en stor biodiversitet, t.ex. i naturreservatet Dagstorps mosse. Miljön är rik på seder och traditioner. I norra Dagstorp finns en kulle, Bålbacken, som precis som kyrkan under lång tid fungerade som sjömärke. Kullen har fått sitt namn av, att man brände majbål här varje år, och smorde in varandra med sot i tron att främja god hälsa. Skogsområdet nordost om kyrkan, Dagstorps skytteskog, har använts som festplats sedan början av 1900-talet. Från kyrkogården gick stigar mot de olika kullarna och traktens andra kyrkor, vägar som var väl upptrampade så sent som på 1950-talet. På t.ex. den Häradsekonomiska kartan från 1910-15 syns en stig från kyrkogården norrut, något som förklarar varför den norra grinden idag syns vetta mot ingenting särskilt.
Den nuvarande kyrkan är uppförd på samma plats som sin föregångare, på en höjd med vidsträckt utsikt. Intill uppfarten till kyrkan märks en grupp byggnader, som utgör resterna av den gamla kyrkbyn. I fronten syns Dagstorps gamla skola, vars äldsta delar är från 1800-talet. Den numer nedlagda skolverksamheten etablerades i byn 1810 då den första skolan uppfördes intill kyrkogårdsmuren. Från den lummiga ankomst-platsen leder en grusad gång rakt upp mot kyrkans sydportal.
Kyrkoanläggningen ingår i riksintresse för kulturmiljövården [M32] Norrvidinge- Södervidinge och riksintresse för naturvården. Dagstorp är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.