Västra Sönnarslövs by ligger strax utanför Kvidinge som är beläget mellan Åstorp och Klippan. Landskapet är odlad slättbygd. Den skogsklädda Söderåsen syns på avstånd.
Området har varit bebott sen förhistorisk tid. Här finns fornlämningar i form av gravar och fossil åkermark. Det första skriftliga belägget för orten är från 1515 då det skrevs Söndersleff. Närheten till Rönneå har haft betydelse då den använts för transporter från Luntertun och Ängelholm ända fram på 1800-talet. Forsar i Rönneå har använts för att ge vattenkraft.
På en karta från 1709 ligger kyrkan i västra delen av byn som bestod av en handfull kringbyggda gårdar. Efter skiftet i mitten på 1800-talet, när en del gårdar flyttades ut i landskapet för att skapa mer sammanhängande jordbruksmark, byggdes istället gathus längs vägen. Dessa beboddes av dem som inte ägde mark men arbetade i jordbruket och av hantverkare som t ex smeder, krukmakare, skomakare, skräddare och en gåramålare. Lera bröts i närheten och som mest fanns det fem krukmakarverkstäder i Sönnarslöv. I den folkrika byn fanns även krog och lantaffär. Järnvägen mellan Helsingborg och Hässleholm invigdes 1875 och station byggdes i Kvidinge vilket måste fått betydelse även för Sönnarslövs utveckling.
Västra Sönnarslövs socken hette före 1885 bara Sönnarslövs socken. En liten del av socknen, bland annat där kapellet ligger, tillföll 1955 Kvidinge socken. Idag tillhör Västra Sönnarslövs kapell Kvidinge församling medan Västra Sönnarslövs kyrka tillhör Klippans församling.
Idag är byn nästan sammanväxt med Kvidinge. Längs landsvägen ligger gathus av varierande ålder. Servicen finns i Kvidinge och Klippan. Kyrkoanläggningen omges på norra sidan av landsvägen med gathus. Mot söder gränsar fält och i fjärran syns Söderåsen och Västra Sönnarslövs nya kyrka med sitt höga torn. Mot öster gränsar ett fält och i väster ligger kyrkans parkering.