Barkåkra ligger en halvmil norr om Ängelholm, nära kusten i ett öppet slättlandskap med jordbruksmark och med Hallandsåsen inom synhåll.
Barkåkra socken har varit bebott sedan förhistorisk tid och här finns ett stort antal gravhögar från bronsåldern.
Förutom sex byar fanns under medeltiden en stad, Luntertun, i Barkåkra socken. Under 1400-talet utvecklades Luntertun från fiskeläge till stad. Byns kapell från 1200-talet byggdes ut till en kyrka på 1460-talet men övergavs 1516 när Ängelholm anlades.
Socknen bestod länge av flera byar med små jordbruk och kustbyar med visst fiske som näring. Före reformationen tillhörde flera av gårdarna kyrkan men efter reformationen tillföll de kronan och såldes, vilket var grunden till Ängeltofta gods. Från tidigare risbygd och våtmarker uppodlades alltmer mark. Under början av 1800-talet utvecklade Ängeltoftas ägare C G Stjernsvärd jordbruket med nya redskap, metoder och ägarförhållanden. I Barkåkra by låg alla gårdarna under Ängeltofta gods. Barkåkra by skiftades 1803 vilket betydde att den samlade bebyggelsen splittrades och marken delades in i större enheter.
Dagens Barkåkra är litet med några få hus längs landsvägen och en gård nordväst om kyrkan. Ängelholms flygplats anlagd 1944 ligger sydöst om kyrkan. En bit bort finns före detta flygflottiljen F10 som lades ner 2002 och numera är en företagspark. Barkåkras kyrkoherde var även flottiljpastor.
Bostadsexpansionen har istället skett i socknens kustbyar, Vejbystrand, Skälderviken, Skepparkroken och Magnarp. Sommarstugeområden som byggdes under början av 1900-talet har omvandlats till permanentbebyggelse. I Vejbystrand fanns ett stort kustsanatorium från 1903 till 1987 vilket bär spår på kyrkogården.
Kyrkoanläggningen gränsar i söder till klockarbostaden, numera församlingshem, och prästgården från 1927 som numera delvis är församlingsexpedition. Nordväst och norr om kyrkan ligger i en träddunge Övragården med tillhörande ekonomibyggnader och en redskapsfabrik flyttad från Ängeltofta gård. Väster ut finns parkering med förråd och bårhus. Nya kyrkogården omges av jordbruksmark på alla sidor utom mot väster där landsvägen delar gamla och nya kyrkogården.