S:t Andreas kyrka, tidigare sjukhuskyrka, ligger på före detta S:ta Maria sjukhusområde i norra delen av Helsingborg.
Helsingborgs stad köpte 1908 lantbruksmarken kring Pålsjö gård där man senare planlade sjukhus, kyrkogård, krematorium, rekreationsområde och bostäder.
1917 beslöt riksdagen att ett hospital för sinnessjuka skulle byggas i Helsingborg. Sjukhusområdet planerades och ritades av medicinalstyrelsens arkitekt Carl Westman och byggdes 1920-1927. Kyrkan med inredning var dock klar 1928. Området låg utanför staden men blev lättillgängligt genom spårvägsförbindelse.
Carl Westman (1866-1936) var utbildad på Tekniska högskolan och Konstakademin i Stockholm och arbetade därefter två år i USA. Åter i Sverige startade han eget kontor och ritade ett flertal villor. 1909 vann han tävlingen om Stockholms rådhus, vilket tillsammans med Röhsska konstslöjdsmuseet i Göteborg räknas som hans mest kända verk. 1916 anställdes han som medicinalstyrelsens arkitekt och ritade flera sjukhus t ex Beckomberga och Radiumhemmet. Han arbetade i nationalromantisk stil som övergick i nyklassicism och vidare till funktionalismen.
Westmans efterträdare som medicinalstyrelsens arkitekt var Hakon Ahlberg som ritade personalbostäder, gymnastik- och terapibyggnad på sjukhusområdet mellan 1948 och 1960. Ahlberg var funktionalist och byggnaderna har inga historiska referenser. Dessa byggnader uppfördes utanför den centrala borggården.
1966 övergick S:ta Maria sjukhus till Malmöhus läns landsting.
1993 avvecklades mentalsjukhuset och området bytte namn till Maria Park. Verksamheten i kyrkan upphörde därmed för att öppna igen 1999. De gamla sjukhusbyggnaderna omvandlades till friskolor, kontor och bostäder. Bebyggelsen på sjukhusområdet kompletterades med nya bostäder ritade av bland annat Arkitektlaget, Arkitekturkompaniet och Malmström/Edström arkitekter.
Mariastaden, öster och norr om sjukhusområdet, började byggas 1995 och utbyggnaden pågår fortfarande med både villor och flerfamiljshus.
Westmans sjukhusområde är planerat runt en perfekt symmetrisk strikt huvudgård, kring vilken områdets byggnader är placerade likt en mellansvensk bruksort. Längs en centralaxel ligger två grindstugor, en herrgårdsliknande administrationsbyggnad med klocktorn i söder, en borggård med spegeldamm och kyrka och längst i norr en ekonomibyggnad. Längs borggårdens östra och västra sidor ligger sjukhuspaviljongerna i två och tre våningar. Gården har spikraka gångar kantade med trädrader. Sjukhuset hade även eget tvätteri, växthus, öppna solpaviljonger, personalbostäder, vattenverk och park som tillsammans utgjorde ett eget samhälle utanför staden. Utanför borggården är planeringen mindre strikt och har mer karaktär av engelsk park med små skogsdungar mellan husen. Under byggnaderna finns ett kulvertsystem som förbinder husen med varandra. Husen är uppförda i rött tegel med putsade partier, småspröjsade fönster och tegeltak. Stilen är främst 1920-tals klassicism med drag av nationalromantik.
Kyrkan ligger på borggården omgiven av gräsmattor, en damm och raka gångar och trädrader. Ingen kyrkogård omger kyrkan. Kyrkan ligger i nord-sydlig riktning. Den strikt symmetriska planen för sjukhusområdet var viktigare än att placera kyrkan i det sedvanliga läget med koret i öster. En grusad halvcirkelformad grusplan är kyrkans förplats. Husen runt borggården där kyrkan ligger har idag nytt innehåll men dess struktur är helt intakt. Ingen ny bebyggelse är uppförd på borggården efter 1928. Träden är däremot bytta från oxel till pelaravenbok och dammen är inte längre fylld med vatten.