Röstånga ligger i norra delen av Svalövs kommun, vid randen till Söderåsens lövskogsområden, strax norr om mellanbygdens öppnare landskap. I kommunen har ganska få fynd gjorts från förhistorisk tid, men det finns bl.a. belägg för mossboplatser från äldre stenåldern. Under yngre stenåldern börjar landskapet långsamt att öppnas upp genom svedjebruk. Bebyggelselandskapet formas relativt sent, kanske i övergången mellan vikingatid och tidig medeltid, och består till en början av ensam- och dubbelgårdar. När sockenstrukturerna etableras på 1100-talet uppförs en liten men noga bearbetad kyrka för de boende i trakten, kanske under påverkan någon lokal storman eller det närbelägna Herrevadskloster. Namnet Röstånga kan ha funnits redan vid denna tid, men det tidigaste belägget för bynamnet är från 1472, då stavat Reffstangh. Förleden kan syfta på en räv, och efterleden på tång, en framskjutande terrängkil där de äldsta gårdarna en gång radade upp sig.
Genom sitt läge där flera landsvägar möttes, blev Röstånga redan under 1600-talet en viktig ort med handelsföretag och gästgivaregård. Denna förstördes vid en brand 1908 och återuppbyggdes 1910 i nationalromantisk stil. Vid enskiftet på 1830-talet var Röstånga en väletablerad by med 10 gårdar, kyrka, smedjor, brygghus och kvarnar. Kyrkan ligger inom fornlämning Röstånga 72:1, som utgörs av den gamla bytomten enligt Ss akt 6 från 1806. När järnvägen Klippan-Röstånga invigdes 1892 började bondbyn allt-mer omvandlas till ett stationssamhälle. Skola, bank, post och mejeri tillkom, och fler människor kom till Gästis och de natursköna omgivningarna för att turista. Ortens snabba tillväxt har klingat av under 1900-talet, bl.a. eftersom järnvägen lades ner 1961 då bilismen gjorde den olönsam.
Området kring kyrkan är kuperat med marken kraftigt sluttande ner mot en liten bäck, Lilla Bäljaneå, som ringlar sig genom träddungen söder om byggnaden. Vid ån ligger några äldre gårdar och byns äldsta skola från 1839, ett rött trähus med halmtak som numera är skolmuseum. Direkt väster om kyrkan ligger den gamla skolan från 1846, uppförd i mönstermurat tegel, som idag används som vävstuga och möteslokal. Dagens skolverksamhet hålls i skolan från 1905 och Midgårdsskolan från 1997, som ligger grannar med den gamla skolan. Norr om kyrkan ligger förskolan Björkhäll, och längs byvägen ner mot centrum en blandad bebyggelse med såväl mer representativa tegelhus från tiden runt förra sekelskiftet som enklare hus med faluröd träpanel. Öster om kyrkan, på andra sidan riksväg 13 som bildar en barriär rakt genom byn, ligger församlingshemmet och den Nya kyrkogården från slutet av 1800-talet.
Röstånga kyrka ligger inom riksintresse för naturvården Söderåsen med vattendrag och vulkanberget Jällabjär, liksom inom reservatet för Europabanan. Den är ett förslag till framtida järnväg för höghastighetståg.