Skillingmarks medeltida socken ligger i gränsbygden till Norge. Socken, som nämns första gången 1531, uppvisar en mångfacetterad topografi med partier av goda jordar omväxlande med renodlad skogsterräng och bergiga partier. Bebyggelsen ligger i huvudsak placerad i dalgångarna runt vattnen Askesjön och Björkelången. Skillingmarks präglas också på många olika sätt av sitt gränsläge mot Norge. Enligt sägnen har socknen i äldre tider tillhört Eidskougs pastorat och haft sin första kyrka på andra sidan gränsen på Rambolsmon. Ett exempel på den norska påverkan är bebyggelsens utformning som har stora likheter med den på andra sidan om gränsen. Mangårdsbyggnaderna har så fått en något mer varierande utformning vad gäller planlösning och detaljer i fasaderna som till exempel verandor och takutsprång. Den traditionella faluröda fägen är i Skillingmark ofta utbytt till klara, ljusa oljefärger.
Sockenkyrkan ligger placerad på ett näs mellan sjöarna Askesjön och Björklången, i anslutning till bybildningen Skillingmark. Den nuvarande kyrkobyggnaden, uppförd 1690 föregicks av en medeltida träkyrka vid Klevane udde. Där företogs 1945 en arkeologisk undersökning som blottade grundmurarna efter en liten byggnad med rektangulärt långhus och smalare kvadratiskt kor. En minnessten markerar platsen. 1600-talskyrkan var ursprungligen spånklädd och tjärad, men när de fornnordiska influenserna var som starkast på 1880-talet fick kyrkan en ny exteriör med vitmålad panel och nya spetsbågiga fönster sattes in. Den gamla 1600-tals kyrkan fick lite nygotik över sig.
I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrka och kyrkogård även ett bårhus och en servicebyggnad placerad norr om kyrkan, och en sockenstuga med ekonomibyggnad/redskapsbod placerad väster om kyrkan. Utanför sockenstugan, en timrad traditionell tvåvåning parstuga från 1800-talets första hälft, står en minnessten över Gustav V och drottning Viktorias besök på platsen. Kyrkan är förknippad med intressant personhistoria, till exempel vigdes Carl Jonas Love Almquist med sin piga Maria här 1824. De bodde tillsammans i en av byggnaderna till Skillingmarks bruk.
ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Skillingmarks kyrka. / ATA Stockholm; Skillingmarks kyrka.