Övre Ullerud ligger centralt i Värmland mellan slättbygden kring Vänern och den norra skogsbygden. Den dominerande näringen i socknen är jord- och skogsbruk. Genom socknen flyter den mäktiga Klarälven. Kyrkan ligger där älven gör en tvär krök mot väster. Klarälvdalen har sedan äldsta tid varit en viktig kommunikationsled.
Ullerud har ända sedan medeltiden varit känt för sitt rikliga laxfiske. Flera kloster har ägt gårdar och del i fisket runt Dejeforsen och Skivedsforsen i Klarälven. Den gamla pilgrimsleden genom Klarälvdalen till Nidaros (Trondheim) gick förbi Övre Ullerud och sedan 1200-1300-talet har det legat en kyrka här. Från den tiden kommer kyrkans dopfunt i sandsten som står kvar i den nuvarande kyrkobyggnaden. Ett gotiskt triumfkrucifix från senmedeltiden finns också i kyrkan, som för övrigt är präglad av 1700- och 1800-talet då den byggdes i sin karaktäristiska korsformade plan. Medeltidskyrkan byggdes ut på 1640-talet men revs för nuvarande träkyrka, som invigdes 1727. Under den första kristna tiden tillhörde Övre Ulleruds socken i kyrkligt avseende Kils pastorat. Från och med årsskiftet 2006 kommer Över och Nedre Ullerud bilda en ny församling under namnet Ullerud.
Kyrkoanläggningen ligger numera lite vid sidan av men dock synlig från den stora kommunikationsleden riksväg 62. Omgivningen utgörs av öppna åkrar och fält samt flera stora bondgårdar. Genom området slingrar sig Klarälven i en serpentinbåge. Kyrkan ligger i anslutning till en grusväg med kyrkogården utsträckt i huvudsak söder och väster ut. Sydöst om kyrkan på gamla delen av kyrkogården ligger en på 1940-talet under jord murad likbod, numera förrådsutrymme. En väg går längs kyrkogården ner mot den vitpanelade prästgården, som ligger placerad öster om kyrkan. Väster om kyrkan finns ett församlingshem av med faluröd fanelad fasad och nordöst därom ligger den f d arrendatorsfastigheten med sockenmagasin och kyrkstallar, delvis inredda för personal och redskap.
ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Övre Ulleruds kyrka. / ATA Stockholm, Övre Ulleruds kyrka. / Karl-Arne Karlsson, Övre Ulleruds kyrka, 1989. / Sven Fredén, Övre Ulleruds kyrka ett 200-årsminne, Karlstads Stifts Julbok 1927. / Tord Ljungström, En bok om Övre Ullerud, 1947.