GÄLLSTADS OCH SÖDRA SÄMS KYRKA är en enskeppig salkyrka. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv med profilerad taklist. De vitputsade murarna genombryts av höga rundbågiga fönsteröppningar. Rundbågiga portaler till sakristian bakom koret. Sakristian står i förbindelse med kyrkan genom två öppningar i östväggen försedda med grönmålade gallergrindar av trä. En grönmålad skärmvägg avskärmar utrymmet längst bak i det norra bänkkvarteret. Huvudingång i väster genom vapenhuset i tornets bottenvåning och genom sydportalen samt i sakristians östfasad.
LÅNGHUS
GOLV - Omålat brädgolv utan golvlist. Röd matta i mittgången.
VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör.
PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal i form av gråmålad pardörr med stickbågigt överstycke. Uppglasade dörrblad upptill spröjsade till fem rutor. Tre rektangulära speglar, två stående och en liggande, på vardera dörrbladet. Gråmålad speglad pardörr åt väster. Två rektangulära speglar och en liggande per dörrblad.
FÖNSTER - Rundbågiga fyrluftsfönster med gråmålade snickerier, fyra åt norr och tre åt söder samt övre delen av ett sådant fönster ovanför sydportalen. Lufterna spröjsade till sex rutor.
TAK - Slätspontat flackt trätunnvalv målat i ljust gul kulör. Fyra figursågade runda fält vid takarmaturens fästen. Grönmålad profilerad taklist.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas
KOR
GOLV - Omålat brädgolv som markeras med en mörkare list. Korgolvet är förhöjt i förhållande till långhusgolvet, som lutar uppåt mot koret. Förhöjt golv i ett steg bakom altarringen, äldre breda golvtiljor.
VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Grönmålade trägrindar till sakristian i öster.
FÖNSTER - Två fyrluftsfönster lika långhuset med färgat glas och blyspröjsade till smårutor.
TAK - Slätspontat flackt trätunnvalv målat i ljust gul kulör. Grönmålad profilerad taklist.
FAST INREDNING
ALTARE - Träaltare målat i ljus grön kulör sammanbyggt med altaruppsatsen. Förgyllt kristusmonogram på framstycket. Gråmålad altardisk.
ALTARUPPSATS - Klassicerande altaruppsats med två kolonner som bär ett rundbågigt listverk. Kolonnerna är grönmålade och försedda med förgyllda kannelyrer. Kolonnfundamenten är målade mörkt gröna. I rundbågefältet finns ett himlamotiv målat direkt på muren och bakom kolonnerna finns på muren en brunmålad båge. I rundbågefältet ovanför tavlan finns det hebreiska Gudsnamnet i en förgylld sol.
ALTARRING - Rund väggansluten grönmålad altarring. Svarvade grönmålade balusterdockor med förgyllda lister. Armstöd och knäfall stoppat och klätt med tyg i röd kulör. Ingångar i nordväst och i sydväst.
BÄNKINREDNING - Den slutna bänkinredningen är indelad i fyra kvarter med sju bänkrader i de främre och 13 i de bakre. Bänkskärmarna är grönmålade med fyra liggande rektangulära speglar på bak- och framskärmarna. Speglarna är målade i mörkgrön kulör med guldlister runtom. Odekorerade sidostycken och speglade dörrar, mörkgrön rektangulär stående spegel med röd ramlist. Grön överliggare kantad med en profilerad list i gulgrön kulör. Invändigt är bänkarna målade i ljusgrön kulör med lösa sittdynor klädda med tyg i gulgrön kulör. Invändigt gråmålade golvlister och fotbräder.
KORBÄNKAR i norr och söder med två bänkrader. Bänkdörrar åt väster. En guldlist kantar de mörkgrönmålade stående rektangulära dörrspeglarna. I övrigt lika långhusets bänkinredning. LÄKTARBÄNKAR i form av fem öppna grönmålade bänkrader i norr. Invändigt är bänkarna målade i gulgrön kulör med dynor lika övrig bänkinredning.
PREDIKSTOL - Predikstolen anskaffades till kyrkan 1845 och är placerad på norra långhusväggen och nås via en inbyggd trappa åt öster. Predikstolen uppvisar stora likheter med Mjöbäckssnickaren Johannes Anderssons arbeten och är sannolikt utförd av honom Predikstolskorgen och ljudtaket har rund form och är grönmålade med inslag av rött och guld. Korgens undersida är dekorerad med nedåtriktade fjäll och mittpartiet med en balustrad i halv relief. Korgens insida är gråmålad. En urna med låga kröner taket. Takets undersida är målad i mörkt blå kulör med en förgylld sol. Blå draperimålning på väggen med förgyllda symboler. Rak inbyggd trappa åt öster. På den grönmålade skärmen finns en stor rektangulär liggande spegel med ramlist i guld. Genombruten dekor i överkant samt balustrad i halv relief i nederkant.
ORGEL - Orgelfasaden är grönmålad med listverk i guld, rött och grått. Fem pipsektioner. Förhöjt mittparti med konvex form krönt av förgylld strålglans. Något förhöjda sidopartier med konvex form krönta av förgyllda lyror. Kyrkans första orgel byggdes 1849 och fasaden målades då i vitt och guld. Nytt orgelverk av Lindegrens orgelbyggeri 1933 samtidigt som den nya fasaden flyttades något bakåt. Orgeln ombyggdes 1971 av samma orgelbyggeri.
LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av tio runda läktarpelare delvis placerade i bänkkvarteren, målade i bruten vit kulör på grönmålade kvadratiska baser. Läktarens undersida är slätspontad och gråmålad med inbyggd armatur. Grön heltäckningsmatta på läktargolvet. Fyra gradänger i norr med fem öppna grönmålade bänkrader. Insidan målad i gulgrön kulör med dynor lika långhus. Tre gradänger i söder. Läktaren har ett framskjutande mittparti i rektangulär form. LÄKTARBRÖSTNINGEN är grönmålad och dekorerad med tio äldre målningar i smala guldramer som troligen tillhört den tidigare kyrkan. Textavsnitt i vit kulör under målningarna. Mittpartiet är dekorerat med grönmålade balusterdockor i halv relief med förgyllda detaljer. Hörnen markeras med kanellerade pilastrar. Skyddsräcke i koppar.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan är målad 1874 av A G Ljungström, Borås, och föreställer "Kristi förklaring". Tavlan har rektangulär form och förgylld ram.
DOPFUNT - Dopfunten är åttkantig till formen och utförd i täljsten. Den tillhörde tidigare Södra Säms kyrka och härrör från 1600-talet. Dopfunten är dekorerad med en maskaron. Smalt skaft och dekorerad fot.
NUMMERTAVLOR - Två rektangulära nummertavlor med rundbågiga överstycken placerade i korbänkarna invid korets östvägg. Tavlorna har vit botten och grönmålade kolonetter med förgyllda kannelyrer. Ett förgyllt grekiskt kors i rundbågefältet. Tre nummertavlor med vit botten och grönmålad ramlist i respektive korfönsters fönstersmyg samt på södra långhusväggen invid korportalen.
VAPENHUS
GOLV - Omålat brädgolv och gråmålad golvlist. Grå matta.
VÄGG - Skivmaterial målat i ljus grå kulör.
PORTAR/ INNERDÖRRAR - Kyrkport med rakt överstycke åt väster. Gråmålat skivmaterial på det med gångjärn vikbara dörrbladet. En gråmålad fiskbenspanelad pardörr med rakt överstycke åt öster. En grå speglad dörr åt norr samt tre sådana åt söder. Två stående och en liggande rektangulär spegel per dörrblad.
FÖNSTER - Saknas
TAK - Slätspontat plant träinnertak målat i gråvit kulör.
SAKRISTIA
GOLV - Lika koret.
VÄGG - Lika koret. Vitmålad väggfast skåpinredning åt väster.
PORT - Gråmålad speglad dörr med rakt överstycke åt öster. Dörrbladet har två kvadratiska speglar samt en liggande rektangulär i mitten.
FÖNSTER - Tre fönster lika koret. Det mittersta fönstret något avkapat på grund av porten nedanför.
TAK - Slätspontat plant träinnertak målat i ljust gul kulör.
TORN
VÅNING 1 - Vapenhus
VÅNING 2 - Läktarhall. Brun heltäckande matta och gråmålad golvlist. Putsade väggar avfärgade vita, med undantag för södra väggen i vitmålat skivmaterial. Vitmålad pärlspontpanel i en rundbåge kring dörrpartiet åt öster. Gråmålad pardörr med rakt överstycke åt öster. Fyra stående rektangulära smala speglar på vardera dörrbladet. Tre gråmålade speglade dörrar åt söder. Rektangulära dörrspeglar, två stående och en liggande i mitten. Ett rundbågigt tvåluftsfönster med ospröjsade innanfönster och gråmålade snickerier. Slätspontat vitmålat plant träinnertak.
VÅNING 3 - Omålat brädgolv och brädtak. Putsade väggar avfärgade i gråvit kulör. Torntrappa i nordväst.
VÅNING 4 - Klockvåning