HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1851-52 efter ritningar av Carl Georg Brunius. Kyrkobygget, som bekostades av kyrkans patronus, greve Kjell Tage Thott på Stora Roslätt, leddes av byggmästare Magnus Cederholm, Hunneberga. Thott avsade sig efter byggets slutförande sitt patronskap. Invigd 17 oktober 1852. Förändrad till nuvarande utseende 1902.
PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med tvärskepp och halvrunt, utbyggt kor samt utbyggd halvrund sakristia i sydöst. Vid tvärskeppsingångarna yttre vindfång. Tornet i väster, med huvudingång, har i norr och söder utbyggda trapphus med uppgång till en övre våning. Kyrkans nuvarande planlösning tillkom vid ombyggnaden 1902, då västpartiet m m tillbyggdes (se nedan). Kyrkan hade ursprungligen ett smalt och lågt västtorn, delvis indraget i byggnadskroppen, och sakristian var placerad bakom en skärmvägg i koret.
Byggnadsmaterialet utgörs av sten med tegel i omfattningar och listverk. Vid ombyggnaden användes främst tegel. Putsad och avfärgad i en gråbrun nyans med vita och grå detaljer. Taktäckningen utgörs av kopparplåt, på tornspiran dock skiffer.
EXTERIÖR - Kyrkan byggd efter ritningar från 1847 men förändrad till nuvarande utseende 1902. Karaktäristiskt för exteriören är västtornet med sina toureller och den likaså tillbyggda takryttaren över korsmitten samt den rika fasaddekoren. Den ursprungliga exteriören var enkel. De släta väggarna var vitputsade medan tvärskeppets ornerade gavlar stod oputsade liksom tornet, vilket kröntes av en pyramidhuv.
INTERIÖR - Den nuvarande interiören med tunnvalv av trä skapades 1902 men har senare förändrats i samband med renoveringar (se nedan).
Den ursprungliga interiören bör ha följt Brunius intentioner. Kyrkorummet täcktes av ett plant trätak med synliga bjälkar. Altaret var placerat mot en skärmvägg, som avskilde den bakomvarande sakristian. Bänkinredningen var sluten.
Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.