Inrättandet av sockenmagasinet torde ha skett under 1700-talets senare del. I protokoll från 1790 omnämns magasinet och dess funktion som naturabank eller fond, där bönderna kunde låna råg mot ränta. Mängden stod i proportion till hemmanets storlek. Av det som blev över fick de fattigare låna mot borgen.
Ursprungligen låg sockenmagasinet troligen på kyrkogården men 1866 bestämdes att det skulle flyttas till klockarens jord invid landsvägen.
1870 bestämdes att "magasinsfonden" i form av råg skulle omsättas i pengar. I juni 1871 såldes magasinet och kvarvarande råg, pengarna skulle tillfalla socknens fattigkassa (men skulle även fortsättningsvis användas till inköp av råg till behövande).
1910 flyttades magasinet till Mellomgården i Skalkarike där det skulle fungera som både magasin och snickarbod.
1984 flyttades sockenmagasinet tillbaka till sin tidigare plats vid klockarbostaden av Odensåkers hembygdsförening. Byggnaden är invändigt moderniserad och används idag som samlingslokal för hembygdsföreningen. I bottenvåningen har inretts två toaletter varav en handikappanpassad samt ett pentry med bord och 8-10 sittplatser, på övervåningen har inretts en möteslokal med bord och stolar för ca 20 personer.
Källa: Henry Wilsson "Sockenmagasinet" Odensåkers hembygdsförening 1984-85.