Genom huvudentrén i väster nås vapenhuset där golvet är belagt med rött tegel i varierande storlek och format. Väggarna är slätputsade och vitmålade och taket är klätt med oljad furupanel. I söder leder en trätrappa målad i vitt och blått till tornets övre våningar. Fönstrens insidor är målade i bruten vit kulör medan kyrkportens insida av stående panel är gråmålad. Mot kyrkorummet i öster leder en stickbågig murverks- öppning med gråmålad rakt avslutad pardörr, vars panel upptill är liggande och nedtill snedställd.
Långhusets golv är belagt med rött rektangulärt tegel i förband, som öster om bänkkvarteren övergår i nyare rött tegel av mindre format. Bänkkvarteren står på brunmålade trägolv. Väggarna är vitputsade och taket som är öppet upp till nock med dekorativt utformad takstol är klätt med pärlspontpanel och målat i gulbrun ådring med röda detaljer. Fönstrens insidor är målade i bruten vit kulör. I norr leder en gråmålad fyllnadsdörr till väntrum mm och öster därom avskärmar gråmålade vikväggar i ramverkskonstruktion mot församlingssalen. Orgelläktaren i väster vilar i framkant på fyra pelare med profilerade kapitäl. Den täta läktarbarriären med integrerad orgelfasad (se Inredning och inventarier) är utförd i ramverkskonstruktion och är liksom pelarna marmorerade i grått och vitt med förgyllda lister. Centralt sitter Mikael F. Ehrenborgs och Hedvig E. Dückers namnchiffer. Orgelläktaren nås via dubbla trappor i väster, inklädda med vitmålade panelväggar. Utmed norra sidan finns ytterligare en läktare som vilar på pelare vars övre del har avfasade hörn. Barriären är utförd i ramverkskonstruktion och de 21 fyllningarna upptas av porträttmålningar på pannå. Centralt framställs Kristus flankerad av 10 apostlar eller profeter. Upphovsmannen är okänd, men i Farstorps kyrka finns liknande målningar som är utförda på 1730-talet av konterfejaren Jesper Fritz. Läktarbarriären var under en tid placerad på läktaren i församlingssalen, men återfick vid Wåhlins andra restaurering sin ursprungliga placering.
Koret avskiljs från långhuset av en rundbågig triumfbåge med profilerade impoststenar. Golvet är belagt med samma tegel som i östra delen av långhuset, men upptas till större del av det ett steg högre omålade brädgolv som ligger innan för altarringen och som fortsätter in i absiden. Koret är slaget med ett kryssvalv med fyrkantiga ribbor och spetsbågiga sköld- och gördelbågar. Absiden täcks av ett ursprungligt hjälmvalv.
Väggar och valv i kor och absid har liksom triumfbågens undersida frilagda kalkmålningar. De äldsta målningarna, som tillkommit under romansk tid nära uppförandet av kyrkan, återfinns i absiden, på korets norra vägg och i triumfbågen. I absiden framställs ett Majestas Domini-motiv med Kristus i majestät omgiven av evangelistsymbolerna och undertill sittande apostlar. På norra korväggen är målningarna mer fragmentariska, men framställer scener ur Jesu liv. Triumfbågens undersida pryds av medaljonger med figurframställningar, av vilka den centrala antas vara Kristus. På väggarna i koret och absiden har även återfunnits ritsningar som gjorts i den våta putsen vid kyrkans uppförande. Här förekommer figurer, ornament och symboler samt runinskrifter. Bland annat går raderna nam messu (lär mässan) och ho uim missum (vem motstår mässor) att läsa. Det senmedeltida korvalvet har målningar som daterats till sent 1400- eller tidigt 1500-tal och tillskrivits den så kallade Everlövsmästaren, vars verk kännetecknas av ett naivt och enkelt men samtidigt livfullt formspråk. I den norra valvkappan är huvudmotivet Jesu födelse medan södra valvkappan har gammaltestamentliga motiv. I östra och västra valvkapporna framställs vardera två av evangelisterna. Korets fönster försågs på 1930-talet med glasmålningar av konstnären Hugo Gehlin, i norr med motivet Jesu dop och i söder de fyra evangelisterna.
Genom ingången i nykyrkan nås en hall med rött tegelgolv och vitputsade väggar och tak, där gråmålade fyllnadsdörrar från Wåhlins restaurering leder vidare till församlingssal, sakristia och väntrum. Församlingssalen har oljat furugolv medan väggar och tak är gestaltade lika långhusets. I väster finns en läktare med bakomliggande kontor. Tornets två övre våningar har vitputsade murverk och obehandlade brädgolv.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare i ljust gråmålat trä. Framstycket har två skurna rundbågar flankerade av tre pilastrar.
Altaruppsatsen av polykromt bemålad ek tros ha tillverkats kring 1640. En inskription på baksidan upplyser om att den stofferades 1642 av målarna Mattias Frolic och Pål Jörensen från Kristianstad. Altaruppsatsen vilar på ett framskjutande och marmorerat postament och den låga predellan har textfält med förgylld inskription. Altartavlan, troligen tillkommen på 1700-talet, framställer Nattvarden och flankeras av kolonnetter med skuren akantus, nischer med skulpturer föreställande Moses och Johannes Döparen samt hermer och sidovingar med rikt skuren broskornamentik. Överstycket har två tomma rundbågefält med samma form som de på altarets framstycke, placerade mellan tre karyatider och flankerade av sidovingar lika de på corpus. Altaruppsatsen kröns av Kristian IV:s monogram C4 mellan två lejon. Färgsättningen går i ljusbrunt med detaljer i rött, blått och förgyllning.
Den karnisformade altarringen är uppbyggd av figursågade balustrar med genombrutna fyrpass. I söder finns en grind. Färgsättning i ljusgrått med förgyllda detaljer. Hand- och knäfall är stoppade och klädda med gult tyg.
Predikstolen med baldakin av snidat polykromt bemålat trä är tillverkad 1592. Korgens fem sidor pryds av palmetter och rundbågemotiv med snidade skulpturer föreställande de fyra evangelisterna med respektive attribut. Sidan mot söder har i stället skuren inskription om predikstolens tillkomst. Hörnen markeras av kolonnetter med förgyllda kapitäl. Mellan kolonnetternas postament och i det förkroppade överstycket finns tomma textfält. Understycket är klockformat och marmorerat i blått
medan predikstolens färgsättning i övrigt går i ljusbrunt, rött, grönt, blått, svart samt förgyllning. Baldakinen byggdes på 1700-talet om av Johan Ullberg och försågs då med för honom karaktäristiska inslag som brinnande oljelampor, kartuscher med snäckskal och akantusornamentik samt tofsförsedda lambrekänger. Till baldakinen hör även ett bakstycke placerat mot väggen med fyra rundbågiga fält indelade av pilastrar.
Dopfuntsstället i bemålat trä, troligen lind, är tillverkat av Johan Ullberg, sannolikt 1764. Det är uppbyggt av volutformade ribbor kring ett centralt placerat akantusblad som vilar på en bottenplatta med kulklofötter. Närmast identiska dopfatsställ finns i Norra Mellby och Häglinge kyrkor. Till dopfatsstället hör en baldakin med utformning typisk för Ullberg. Den är sexsidig och hjälmformad, uppbyggd av ett förkroppat listverk med ovanpåliggande volutformade ribbor. Listverket har tofsprydd lambrekäng och kröns av kartuscher med snäckskal och akantusornamentik. I innertaket hänger en duva under en förgylld strålglans. Färgsättningen går i vitt och ljusbrunt med detaljer i rött och förgyllning. Vissa partier har även en enkel marmorering.
Den slutna bänkinredningen tillkom troligen i samband med nykyrkans upp- förande på 1830-talet. Dörrar, bänkskärmar och ryggstöd är utförda i ramverkskonstruktion. Gavlarna är rakt avslutade och släta. Färgsättning i rött med fyllningar och enkelt profilerad överliggare i blått samt fyllningslister i ljusgrått. Invändigt gul ådringsmålning. Bänkarna har psalmbokshyllor, fotstöd och stoppade dynor klädda med gult tyg. De två främre bänkraderna har försetts med figursågade gavelkrön från en äldre bänkinredning från 1654, med skuren inskription som berättar att herrskapsbänkarna tillhört Christoffer Walkendorff och hustrun Anna Wind. Dessa bänkrader har även äldre dörrar med skuren veckornamentik i fyllningarna, som enligt vissa teorier kan härröra från reformationstiden. Ytterligare två gavelkrön finns bevarade. De bär det Cederfeldstka vapnet och är idag placerade intill Christian Cederfeldts begravningsvapen i långhuset. I nykyrkan finns en bänkdörr med två gavelpartier i ek som troligen har tillhört en bänkinredning från 1680-talet.
Orgeln med 14 stämmor fördelade på två manualer plus pedal tillverkades 1940 av A. Mårtensson Orgelfabrik, Lund. Den nyklassicistiska orgelfasaden är bevarad från den tidigare orgeln från 1860, byggd av Sven Löfqvist, Stoby. Fasaden är integrerad i läktarbarriären och har öppna pipfält kring en central rundbåge och pryds bland annat av basuner i lagerkransar. Färgsättningen går i två grå kulörer och förgyllning.
Kyrkan har två kyrkklockor. Storklockan omnämns första gången 1689 medan lillklockan tillkom 1723. Båda klockorna har gjutits om, senaste gången 1914 av K.G. Bergholz & CO i Stockholm, och pryds av växtornamentbårder, det allseende ögat och inskriptioner.
Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse kan nämnas ett begravningsvapen över Överkrigskommissarie Christian Cederfeldt (d. 1724), kistplåtar över prosten M.F. Mobeck samt ryttmästare M.F. Ehrenborg, en oljemålning med korsfästelsemotiv som sannolikt målats på 1700-talet av kyrkomålaren Johan Henrik Dieden, samt äldre textilier, belysningsredskap och metallföremål.
Källa: Stoby kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-03.