Genom västentrén nås vapenhuset med golvbeläggning av rött rektangulärt tegel lagt på flatan i halvt förskjutna förband. Väggarna är putsade och vitmålade och taket utgörs av tornvåningens brädgolv på synliga bjälkar, allt brunbetsat och oljat. Kyrkportens insida med stående panel och narar är gråmålad och har äldre smidesbeslag. I norr leder två gråmålade släta dörrar till torntrappa respektive elcentral. Kyrkorummet nås genom en hög rakt avslutad gråmålad pardörr framför en svagt stickbågig mur- verksöppning. Mot vapenhuset är dörrbladen klädda med profilerad panel som bildar diagonalställda mönster, medan de mot kyrkorummet är utformade lika kyrkporten.
I mittgången är golvet belagt med äldre rektangulärt tegel, i sidogången mot nordportalen med äldre kvadratiskt rött tegel och i det fullbreda koret med sentida kvadratiskt rött tegel. Bänkarna står på upphöjda brunfernissade trägolv. Under läktaren, där det skapats plats för kyrkkaffe, har golven nyligen slipats och klarlackats (ej brunbetsats).
Väggarna och det reveterade tunnvalvet är putsade och vitmålade med silikatfärg. Västra väggen under orgelläktaren, som döljer de båda läktartrapporna, är utförd i stående vitmålad panel. Fönstrens innerbågar är gråmålade. Insidan av nordportalens dörrblad är utförda lika västportalens. Orgelläktaren som upptar hela långhusets bredd vilar på tolv pelare i trä med oktagonalt tvärsnitt. Pelarna är marmoreringsmålade i gult och grått och har enkelt utformade kapitäl målade i rött och grått. Den slutna läktarbarriären med framskjutande mittparti är utförd i ramverkskonstruktion, med gråmålade ramverk och listverk i gult. Fyllningarna är marmorerade lika pelarna.
Övergången mellan långhus och kor markeras av bänkkvarterens slut och den avvikande golvbeläggningen. Predikstolen är placerad mot norra väggen och dopfunten i söder. Altaret är placerat i tribunbågen där golvnivån liksom innanför den halvrunda altarringen är ett steg högre. 1951 byggdes tribunbågen igen och den putsade omålade väggen försågs med en polykrom altarmålning av Pär Siegård med motivet Kristus och helgonen. Målningarna har tidigare antagits vara utförda i fresco-teknik men vid konserveringen 2020 upptäcktes att motivet har ristats in i den färska putsen och målats först efter att putsen torkat. Vid altaret finns en rundbågig nisch och på ömse sidor om denna leder två släta och gråmålade dörrar in till sakristian i absiden.
Absiden har brunfernissat brädgolv, slätputsade och vitmålade väggar samt plant innertak klätt med vitmålade gipsskivor. En slät gråmålad dörr leder i öster till ett mindre vindfång i murverket. Östportens insida har lika utförande som övriga ytterportar. Sakristian är möblerad med skrivpulpet och skåp för textilförvaring i lackad furu.
Första och andra tornvåningen har liksom klockvåningen på tredje plan brädgolv och grovt putsade och vitkalkade väggar. Första tornvåningen upptas till största del av ett inbyggt förråd i gråmålad panel. Klockstol och torntakets takstol är utförda i furu och härrör från kyrkans uppförande. Kyrkvinden nås endast genom en högt placerad liten muröppning på andra tornvåningen och var inte möjlig att besikta vid inventeringstillfället.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare i trä, utfört i ramverkskonstruktion och bemålat i två grå kulörer.
Över altaret hänger ett processionskrucifix med lidande kristusfigur som antas vara ett nordtyskt arbete från 1400-talets slut. Korsstam och -armar har stiliserade knoppar längs kanterna och avslutas med fyrpass. Färgsättning i rött, grönt och förgyllning. Krucifixet är på äldre bilder kraftigt skadat, bland annat saknar kristusfiguren armar. Det renoverades i slutet av 1930-talet av skulptören Nils Karlsson, Ballingslöv, och målarmästare Carl Wihlborg, Laxbro.
Den halvrunda altarringen är samtida med kyrkan och är uppbyggd av figursågade balustrar som bär upp en lackad överliggare. I övrigt är altarringen bemålad i två grå kulörer. Knäfallet är stoppat och klätt med grått tyg.
Predikstolen med baldakin av bemålat trä är samtida med kyrkan. Korgens fem sidor har fyllningar som är laserade i en ljust rödbrun ton. Hörnen markeras av kolonnetter marmorerade i rödbrunt med förgyllda bladkapitäl. Upptill och nedtill finns förkroppade listverk. Understycket är klockformat och vilar på en oktagonal fot. Trappans barriär är utförd i ramverkskonstruktion lika korgens. Den oktagonala baldakinen är uppbyggd av ett förkroppat listverk med figursågad lambrekäng och torntak krönt av ett förgyllt kors. Färgsättningen går utöver fyllningar och kolonnetter i samma två grå kulörer som övrig fast inredning i trä.
Dopfunten i granit eller gnejs överfördes från den medeltida kyrkan och är sannolikt huggen på 1200-talet. Den runda cuppan pryds av godronnering och bär spår av svart och gul bemålning. Foten är konisk och profilerad nedtill.
Den slutna bänkinredningen är samtida med kyrkan. Dörrar, bänkskärmar och ryggstöd är utförda i ramverkskonstruktion. Dörrarnas fyllningar är laserade lika predikstolens fyllningar medan bänkskärmarna har samma marmorering som läktarbarriärens fyllningar. I övrigt går färgsättning i två grå kulörer. Bänkarna har psalmbokshållare och fotstöd.
Orgeln med 18 stämmor fördelade på två manualer plus pedal tillverkades 1983 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Den ersatte en orgel från 1946 av E.A Setterquist & Son, Eskilstuna. Den ursprungliga orgeln från 1862 var byggd av Knud Olsen, Köpenhamn. Fasaden till denna orgel är bevarad på läktaren bakom orgeln. Den nuvarande fasaden med öppna pipfält ritades av Torsten Leon-Nilson och är uppbyggd med en central hög turell och uppsvängda sidopartier. Bemålning i rött, blått och förgyllning.
Kyrkan har två kyrkklockor. Storklockan av malm är enligt inskriptionen omgjuten 1698 och pryds av ornamentbårder, bibelord och Karl XII:s monogram. Lillklockan av brons är gjuten av J.P. Forsberg i Kalmar 1871 och är även den dekorerad med ornamentbårder samt inskriptioner.
Bland kyrkans övriga föremål av kulturhistoriskt intresse bör nämnas en bänkdörr från bänkinredningen i den medeltida kyrkan, vars färgsättning sannolikt varit utgångs- punkt för nuvarande färgsättning av fast inredning i trä som tillkom 1951. Vid ingång- en till kyrkorummet står en fattigbössa i polykromt bemålat trä med spiralvriden fot och smidesbeslagning. Troligen tillverkad på sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal. På väggen norr om tribunbågen hänger en kistplåt i förgylld mässing från 1601.
Källa: Norra Sandby kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-05-13.