Interiör
Genom huvudentrén i väster nås ett mindre vindfång med vitputsade väggar och stickvalv. Kyrkportens insida utgörs av stående plank av oljad ek med narar och bandgångjärn. Väggarna och det flacka stickvalvet är vitputsade. Mot kyrkorummet avgränsar ett sentida dörrparti med stickbågigt överljus, allt i ek och glas.
Tornets nedervåning är integrerat i kyrkorummet genom en bred och hög spetsbågig tornbåge. Golvet är precis som i långhus, kor och absid belagt med oktagonalt tegel med kvadratiska mellanstenar. Båda typerna av plattor förekommer i gult och rött och är lagda i ett diagonalt mönster. Väggarna är vitputsade. Rummet är slaget med ett kryssvalv vars ribbor har fyrkantig profil och vilar på knippepilastrar. I en av valvkapporna finns en liten gråmålad trälucka och intill den ett frilagt parti med underliggande polykrom kalkmålningar. Sköld- och gördelbågar är spetsbågiga. Tre valv av samma karaktär spände tidigare över långhuset men ersattes vid nykyrkans uppförande av ett reveterat tunnvalv.
Den rundbågiga triumfbågen med profilerade anfang pryds precis som triumfbågeväggen och delar av långhusets och korets väggar av unika kalkmålningar med bildserier som daterats till 112550 och anses vara bland de främsta i Europa från denna tid. Upphovsmannen eller -männen är inte kända men går under namnet Finjamästaren eller Finjaverkstaden och den grupp av målningar som tillskrivits samma skapare är även namngiven efter målningarna i Finja. Det ska emellertid inte tolkas som att verkstaden funnits i Finja, snarare tyder senare forskning på att de hade sin bas i trakterna kring Lund. Kännetecknande är ett stramt bildspråk med tydlig inspiration från bysantinsk konst samt upprepning av motiv. På triumfbågens vägg framställs Yttersta domen med Kristus som domare. I triumfbågen finns tre medaljonger med änglar, två ärkebiskopar och två diakoner.
Koret är slaget med ett kryssvalv enligt samma princip som i tornet. Den rundbågiga tribunbågen upptas av altaruppsatsen och den i koret utskjutande altarringen. Absiden har ett steg högre nivå men samma ytskikt avseende golv och väggar som övriga kyrkorummet. De övre partierna av väggarna och det romanska hjälmvalvet har målningar från samma period som de på triumfbågeväggen. Centralmotivet är Majestas Domini den allhärskande Kristus sittandes på en tron i en mandorla flankerad av de fyra evangelistsymbolerna.
Nykyrkan öppnar upp sig på långhusets södra sida. Golvet är belagt med kvadratiskt rött och gult tegel och väggarna är putsade och vitmålade. Taket utgörs av ett reveterat tunnvalv. Norra delen upptas i sin helhet av orgelläktaren som i framkant vilar på fyra enkelt utformade pelare. Barriären är uppbyggd i ramverkskonstruktion och integrerad i denna återfinns orgelfasaden från 1872. Läktaren är målad i en ljust gult kulör. Utrymmet under läktaren är möblerat med lösa stolar och bord och avgränsas i söder av en putsad och vitmålad vägg där gråmålade dörrar från 1900-talets senare hälft leder in till utrymmen för bland annat sakristia, förråd och elcentral. Härifrån nås även pannrummet i källaren. Utrymmet bakom orgelläktaren avgränsas mot kyrkorummet av en panelklädd vägg. Här finns ett större rum kallat konfirmandrummet samt ett mindre utrymme för textilförvaring. Rummen i södra delen av nykyrkan präglas generellt av omgestaltningen 1970, där vitlaserade, enligt underhållsplanen kalkskurade, vägg- och takpaneler i furu är ett återkommande inslag.
Tornets övre våningar nås via den utvändiga trätrappan på nordfasaden. Utrymmena var inte tillgängliga vid inventeringstillfället men enligt underhållsplanen har såväl torn- som klockvåning oputsade murverk med brett utstrukna fogar och bjälklag av obehandlad furu. På tornvinden ska norra gaveln vara oputsad likt de nedre innevånarna medan den södra, som murades om 1805, vara putsad. Tornets taklag är i sin helhet senmedeltida, daterade till 151314. Takstolarna är av skrätt ektimmer med bindbjälkar, snedställda stödben mot sparrarna, inre saxsparrar samt dubbla hanbjälkar.
Nykyrkans vind nås via en lucka i taket i konfirmandrummet. Takstolarna är av skrätt och dymlat furuvirke med saxsparrar som tangerar tunnvalvets sidor. Långhusets takstol i furu som sannolikt är samtida med nykyrkans tillkomst har knektar med stödben och dubbla hanband. Korets och absidens vindar nås via en utvändig lucka i kortaket och har inte kunnat inspekteras vare sig vid inventeringen för denna rapport eller i arbetet med kyrkans underhållsplan.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare i trä med sidor klädda med träfiberskivor och altarskiva av hyvlat virke.
Altaruppsatsen av så kallad additionstyp i högrenässans tros ha tillverkats kring år 1600 av en okänd mästare. Predellans blå inskriftsfält som idag saknar text delas in av postament med skulpterade ansikten. Dessa bär upp fyra kannelerade pilastrar som delar in corpus i sex bildframställningar fördelat på två våningar. Målningarna som framställer scener ur Jesu liv ersatte tidigare inskriftsfält och utfördes 1745 av Olof Pilo, bror till den framstående konstnären Carl Gustaf Pilo och ej att förväxla med deras far, bondemålaren Olof Pilo. Corpus flankeras av skurna vingar med en säregen blandning av djur-, växt- och arkitektoniska motiv. De fyra pilastrarna bär upp en arkitrav med tandsnittsfris, på vilken i sin tur vilar en tunnvälvd baldakin som i framkant avslutas med ett rikt skuret entablement med tandsnittsfris, skulpterade ansikten och änglaansikten samt en sirlig lambrekäng av festonger. Entablementet vilar på vitmålade joniska kolonner. Baldakinens undersida har stjärnhimmel på blå botten. Krönpartiet utgörs av en sjunde målning inramad av ett gavelparti med kannelerade pilastrar och ett entablement med tandsnittsfris, vilket flankeras av rikt skurna vingar med frukt- och bladornamentik. Delar av den ursprungliga färgsättningen togs fram vid en konservering 1969.
Den bågformade altarringen är uppbyggd av svarvade balusterdockor med enkelt profilerade över- och underliggare. Bemålad i vitt med gördelringar i mörkbrunt och mörkblått. Knäfallet är stoppat och klätt med blått linnetyg.
Predikstolen av snidat polykromt bemålat trä är tillverkad 1599. En snarlik predikstol finns i närbelägna Hörja kyrka. Korgens sidor pryds av rundbågemotiv med snidade skulpturer föreställande evangelisterna med respektive attribut. Hörnen markeras av kolonnetter med korintiska kapitäl och förgyllda änglahuvuden som vilar på postament med förgyllda lejonhuvuden. Mellan dessa och i det förkroppade överstycket finns inskriftsfält med latinsk text på svart botten. Understycket är karnisformat. Färgsättningen går främst i grågult, rött, svart och blågrått. 1745 bemålades den av Olof Pilo. Korgen vilar på en sentida pelare samtida med den enkelt utförda trappan med ledstång i svart metall. Baldakinen från 1750 var ursprungligen placerad över dopfunten men fick sin nuvarande placering över predikstolen 1871. Den är ett verk av den i Skåne välrepresenterade träsnidaren Johan Ullberg från Hurva, senare med verkstad i Finja. Ullbergs produktion av altaruppsatser, predikstolar och baldakiner följer ett tidigt etablerat formspråk, i den stil som något nedlåtande brukar kallas bondbarock, som han under sin nästan 40-åriga yrkesbana upprepar med mindre variationer. Identiska baldakiner återfinns bland annat i närbelägna Matteröds och Västra Torups kyrkor. Planformen är sexsidig med tofsförsedda lambrekänger under ett förkroppat listverk som kröns av kartuscher med snäckskal. Hörnen markeras av brinnande urnor. En större brinnande urna kröner baldakinen och sammanlänkas med ramverket av S-formade listverk som ger baldakinen sin för Ullberg typiska hjälmform. I innertaket hänger en duva under en strålglans. Färgsättningen är samkomponerad med predikstolens. Predikstolen var tidigare placerad norr om triumfbågen. När den flyttades till den södra sidan är oklart, möjligen skedde det i samband med 1960-talets restaureringar.
Den romanska dopfunten i sandsten är sannolikt samtida med kyrkan och har tillskrivits Genarpsgruppen. Den halvrunda cuppan har avtappningshål, pryds av en palmettfris och har på överkanten en målad bibeltext. Foten är utformad som en attisk bas vilken vilar på en kvadratisk sockel. Dopfunten bemålades av Johan Ullberg 1750 och 1858 av N.F. Aspegren, Kristianstad.
Den öppna bänkinredningen som flankerar mittgången tillkom vid restaureringen 1931. Gavlar och ryggstöd är uppbyggda i ramverkskonstruktion och liksom sitsarna med dess profilsågade konsoler laserade i grågrönt. De rakt avslutade gavlarna har rundbågiga fyllningar målade i rödbrun kulör med lister och omfattning i vitt respektive mörkblått. Den senare kulören återkommer i de enkelt profilerade överstyckena och socklarna. Bänkarna har psalmbokshyllor, fotstöd, klädhängare och stoppade dynor klädda med blått tyg.
Orgeln med 19 stämmor fördelade på två manualer plus pedal tillverkades 1970 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Den tredelade klassicistiska orgelfasaden med öppna pipfält är integrerad i läktarbarriären och härrör från den orgel byggd 1848 av J.M. Blomquist som 1872 flyttades hit från Nosaby kyrka. Det högre mittpartiet flankeras av tureller som bär upp ett entablement med tandsnittsfris på vilket vilar ett övre smalare och indraget pipfält. Den relativt enkelt utformade gestaltningen accentueras av figursågade ornament på krön och i fasaden i form av bland annat lyror, liljor och akantusblad. Färgsättningen går i ljusgult med detaljer i rödbrunt, blått och förgyllning.
Kyrkan har två kyrkklockor. Storklockan av okänd ursprunglig ålder göts om 1738 och är dekorerad med akantusfris och textband. Lillklockan, som är gjuten 1847, pryds av akantusfriser, änglahuvuden och inskriptioner.
Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse bör nämnas ett polykromt bemålat och rikt skulpterat epitafium över kyrkoherden Christian Willemson, död 1666, och hustrun Magdalena Pedersdatter placerat på norra långhusväggen. Gravhällen över paret ligger i mittgången och i korgolvet finns ytterligare en gravhäll från sent 1600-tal. Johan Ullberg har utöver baldakinen bidragit med två kartuschformade psalmnummertavlor av en typ som förekommer i flera kyrkor i Göingebygden. En ovanligt inventarium är fem tiondemått bestående av järnbeslagna trälådor från 1737 som användes för uppmätning av sädestionde.