Interiör
Genom kyrkans huvudentré i väster nås vapenhuset vars golv är belagt kvadratiska grå kalkstensplattor. De slätputsade yttermurarna är liksom taket vitkalkade. Vapenhuset domineras av flera inbyggnader med paneler i trä och spröjsade glaspartier. I de nordvästra och sydvästra hörnen bildar inbyggnader för vindstrappa respektive wc ett långsmalt vindfång, ifrån vilket det egentliga vapenhuset nås genom en pardörr. Pardörrens dörrblad är liksom ytterportens insida och inbyggnadernas väggar och dörrar uppbyggda som ramverkskonstruktioner med fyllningar som likt glaspartiernas bågar och spröjs är kammålade i en gulgrå kulör. Även vindfångets innertak är klätt med panel i ramverkskonstruktion som är vitmålad. Vindfångets och inbyggnadernas dörrar flankeras mot vapenhuset av gråmarmorerade pilastrar. I vapenhusets östra del skjuter orgelläktaren ut. Läktaren vilar på gråmarmorerade träpelare med oktagonalt tvärsnitt. Dess övre del har mot väster en vägg med panel och glaspartier i samma utförande som inklädnaderna i väster. Läktarens underbyggnader för förråd som tillkom på 1970-talet är utförda i locklistpanel målade i en ljust grå kulör. Kyrkorummet nås via en pardörr i ramverkskonstruktion, även denna kammålad i gulgrå kulör.
Kyrkorummet utgörs av det ursprungliga långhusets tre travéer samt de på 1800-talet uppförda korsarmarna var tillkomst medförde att murarna i långhusets två östra travéer revs. Golvet är belagt med kvadratiska grå kalkstensplattor och väggar och valv är slätputsade och vitkalkade. Bänkkvarteren, som i långhuset och södra korsarmen flankerar mittgångarna, står på gråmålade brädgolv. I norra korsarmen avlägsnades bänkkvarteren vid renoveringen 201314 till förmån för lösa bord och stolar samt textilförvaring och ett mindre pentry. De tidigare bänkkvarterens utsträckning markeras ännu av det gråmålade brädgolvet. Långhusets 1400-talsvalv har ribbor med kvadratiskt tvärsnitt och vilar på knippepelare med profilerade imposter. Sköld- och gördelbågar är spetsbågiga. Korsarmarnas fyra valv har utformats likt långhuset men är till följd av dess större spännvidd något flackare. Fönstren har svartmålad insida och saknar innerbågar. Norrentréns port och överljuset, som utgörs av en den övre delen av det tidigare fönstret, omges av en gemensam hög rundbågig nisch. Portens insida har samma utförande som beskrivits för vapenhuset. Övergången till det tre steg högre koret markeras av en rundbågig triumfbåge.
Korets golv, väggar och kryssvalv har samma utförande som i långhuset. Golvytan upptas till största del av altarringen vars trägolv är upphöjt och belagt med heltäckningsmatta. Dopfunten är placerad i korets norra del och från den södra delen nås predikstolen. Utmed väggarna står två äldre karmstolar. Den spetsbågiga tribunbågen mot absiden i öster upptas av altaret och altaruppsatsen.
Sakristian i absiden har ett gråmålat brädgolv, ett steg högre än korets golvnivå. Väggarna och hjälmvalvet är slätputsade och vitkalkade. Den stickbågigt avslutade östentréns inre dörrblad är liksom ytterdörrens insida utförd i ramverkskonstruktion och målad i en ljusgrå kulör. Mot altaruppsatsens baksida står ett modernt träskåp med textilförvaring och sekretär.
Orgelläktaren som upptar hela långhusets västra travé vilar förutom i murverken på pelare med samma utförande som beskrivits för vapenhuset, men här med förgyllda detaljer. Läktaren är sannolikt samtida med orgelfasaden från 1866, vilken innan utbyggnaden av läktaren vid Wåhlins restaurering var integrerad i läktarbarriären, men det finns även uppgifter om att en läktare ska ha uppförts på 1600-talet. Wåhlins läktarbarriär är uppbyggd som ramverk med fyllningar som indelas av pilastrar, även dessa med fyllningar. Ramverken är målade i en ljust grå kulör medan fyllningarna är marmorerade med förgyllda profiler. Överliggaren är försedd med en sentida förhöjning av smide.
Nedre och övre tornvåningen, som nås via trappan i vapenhuset, har obehandlade brädgolv och väggarna utgörs av yttermurarnas mestadels oputsade naturstensmurverk med brett utstrukna fogar. I nedre tornvåningen förvaras en del äldre inventarier och inredning, bland annat ett antal bänkdörrar. I öster har rummet en slammad brädvägg mot ett rum som inrymmer orgelfläkten, vilket har cirka två meter lägre golvnivå än tornvåningen och nås via en stege. Även klockvåningen har obehandlat brädgolv och yttermurarna är till största del oputsade. I den östra gaveln naturstensmurverk finns en igenmurad ljudöppning i rött tegel i form av två högsmala rundbågiga öppningar i en stickbågig nisch. Klockbocken med kyrkans två klockor upptar större delen av rummet. Tornets takstolskonstruktion av dymlad furu och ek är av gotisk typ med så kallad långstol, en längsgående takstol med kungsstolpar som kompletterar den tvärgående konstruktionen för att ta upp torntakets stora spännvidd. Flera bjälkar har timmermansmärken och spår av återanvändning. Kyrkvindarna nås från övre tornvåningen. Långhus och korsarmar har takstolar av romansk typ kompletterad med stödben i dymlad furu, sannolikt samtida med korsarmarnas tillkomst vid mitten av 1800-talet. Långhusets takstolar har inslag av äldre, troligen medeltida, återanvända delar i ek. Även korets och absidens takstolar är i furu och härrör sannolikt från 1800-talet. Takets skifferbeläggning har på vissa takfall fått en sentida underbrädning medan den på andra takfall ligger på öppen läkt. Valven är oisolerade.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare av murad och putsad sten med en utanpåsittande träram.
Altarskåpet i form av en triptyk med skulpturer i polykromt bemålad ek och furu är ett nordtyskt arbete från 1400-talets senare del. Det kom till Tolånga kyrka på 1600-talet och sägs vara ett krigsbyte. Liknande altarskåp finns i Västra Ingelstad, Åhus och Everöds kyrkor. Centralmotivet framställer madonnan med barnet flankerad av de fyra kyrkofäderna och i flyglarna de tolv apostlarna.
Den halvrunda altarringen är uppbyggd av svarvade balusterdockor marmorerade i gulgrå kulör med detaljer i rött och förgyllning och en överliggare av oljad ek. Knäfallet är stoppat och klätt med ljustrött vävt tyg.
Predikstolen som är placerad i mötet mellan koret och södra korsarmen är ett renässansarbete från 1601 i polykromt bemålad ek. Korgens synliga sidor pryds av de fyra evangelisterna med respektive attribut i relief ståendes i rundbågemotiv. Hörnen markeras av marmorerade kolonnetter med joniska kapitäl. Korgens övre och undre listverk bär text på latin i guld på svart botten. Nedtill syns skurna eller figursågade lambrekänger och korgen har skålformat understycke som avslutas med en knopp. Färgsättningen går främst i rött, grönt svart, grått, gult och förgyllning. Liknande färgställning har den sexsidiga baldakinen som är uppbyggd av förkroppade listverk och kröns av frontoner. Undertaket utgörs av ett kassettak med en centralt hängande förgylld duva.
Dopfunten i sandsten som tillverkades 1972 efter ritningar av arkitekt Torsten Leon-Nilson är placerad i korets norra del. Den åttasidiga och uppåt avsmalnande foten avslutas under cuppan med en åttasidig vulst. Cuppan är rund men övergår genom avfasningar i överkant till åttasidig form, där den inhuggna texten EDER GÄLLER LÖFTET OCH EDRA BARN APG 2:36 framställs. Till dopfunten hör ett dopfat av mässing.
Den slutna bänkinredningen flankerar långhusets mittgång och upptar större delen av södra korsarmen. Bänkarna är sannolikt samtida med korsarmarnas tillkomst 1854. Fram till restaureringen 1931 hade korsarmarna två kvarter vardera, som i de västra travéerna var riktade mot koret och de östra mot norr respektive söder. När norrentrén togs upp 1931 omordnades kvarteren med gångar i axel med dörren och utmed väggarna. Samtidigt glesades bänkraderna ut och ryggstödens lutning justerades. Norra korsarmens bänkkvarter bort vid renoveringen 201314. Bänkryggar, dörrar och bänkskärmar är uppbyggda som ramverk med fyllningar, medan bänkgavlarna är släta. Bänkarna är laserade i en rödbrun ton med svartmålad enkelt profilerad överliggare. Dörrarnas och bänkskärmarnas speglar är marmoreringsmålade på gul botten med svartmålade profiler. Färgsättningen tillkom 1977.
Orgeln med 16 stämmor fördelade på två manualer plus pedal är tillverkad 1931 av A. Mårtenssons Orgelfabrik AB, Lund. Den idag stumma orgelfasaden i nygotiskt stil härrör från den tidigare orgeln byggd av Lundahl och Olsson 1866. Den tredelade fasaden med högre mittparti är uppbyggd med svagt spetsbågiga pipfält som indelas av pilastrar utformade likt fialer och pryds av för nygotiken typisk ornamentik som tre- och fyrpass. Färgsättningen går i grått med inslag av marmorering och förgyllda detaljer.
Kyrkan har två kyrkklockor i malm. Storklockan göts 1551 av L. Neilson och pryds överst av teckenfris samt inskriptionen ANO 1551. Lillklockan är gjuten av Magnus Kiellström i Malmö 1796 och bär dekor i form av akantus- och bladbårder, inskription samt tecknet för Jehova omslutet av en strålsol.
Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse bör nämnas ett epitafium av smidesjärn med reliefdekor över änkefru Petronella Gyllenpalm, två värjor från 1700-talet, två klassicistiskt utformade psalmnummertavlor av trä, en kombinerad kyrk- och fattigstock i form av en kista med två myntinkast samt ett antal äldre metallföremål och belysningsredskap.