Interiör
Från ytterdörren i väster kommer man in i vapenhuset eller kyrkans entréhall. Entrén är sparsamt möblerad med ett par stolar och två series pastorum på väggarna. Golvet är av kalkstensplattor, väggarna är putsade och vitmålade och innertaket av vitmålade brädor. En djup muröppning med pardörrar leder in till kyrkorummet i väster. Dörrarna är liksom ytterdörrarnas insidor målade i sandgult med ljust grå speglar.
Kyrkorummet har samma enhetliga färgsättning som vapenhuset med snickerier i gult och grått, golv av kalksten och putsade och vitmålade väggar. Innertaket består av fem kryssvalv murade av tegel, putsade och vitmålade. Valven är höga och uppbyggda av rundbågiga valvbågar på tresprångiga pilastrar med högt placerade kragband. Den västra valvtravén upptas av läktaren och den östra av koret medan övriga valvtravéer är möblerade med bänkar. Läktaren når fram till den första valvtravéns östra gräns och bärs upp av grågult marmorerade pelare under läktarens framkant och utmed mittgången. Läktarbarriären är utförd med spegelfyllningar i grått och gult. Under läktaren finns inbyggnader på ömse sidor om mittgången och något indragna från öster. Inbyggnadernas utsidor är utförda med spegelfyllningar i samma färg som läktarbarriären. Det södra utrymmet fungerar som samlings- och väntrum och det norra som sakristia. Under läktaren finns också trappuppgång till orgelläktaren, städförråd och wc. Inbyggnaderna har invändigt väggar och tak av vitlaserad furupanel och golv av linoleum.
Kyrkorummets bänkinredning är indelat i fyra bänkkvarter med mittgång och ett korsande stråk från den södra entrédörren fram till ett centralt placerat gravmonument stående vid norra väggen. Gravmonumentet är rest över Anders Kjeldsen Bing (död i Varberg 1589) och hans hustru Anne Pedersdatter Galt (Bing). Bing var riksamiral och riksråd i det danska riket och genom titeln länsman i Halland förlänades han Varbergs fästning. Det Bingska gravmonumentet har formen av en Ädikula eller en väggrav enligt renässansens mönster från italienska praktgravar och är utfört av en av 1500-talets ledande arkitekter Hans van Steenwinckel d.ä. Som kunglig byggmästare och riksbyggmästare arbetade Steenwinckel bland annat med uppbyggnaden av Varbergs fästning. Gravmonumentet är utfört av skulpterad komstadkalksten, sandsten, marmor och alabaster med förgyllning och uppbyggt av en praktfull tempelgavel med en stensarkofag framför. Sarkofagens framsida täcks av en lång inskrift. Ovanpå sarkofagen knäböjer paret Bing realistiskt framställda i friskulptur av vit marmor. Kring paret Bing finns en bård av änglaansikten. Endast två av dessa är original i alabaster. De övriga av gips är rekonstruktioner som tillkommit efter att originalen stulits då de ansågs ha undergörande verkan. Tempelgavelns kolonner är rikligt dekorerade med förgylld beslags-ornamentik i huggen relief. Kolonnerna bär upp ett entablement, ett listverk, och en fris föreställande Kristi uppståndelse inom ett rundbågsvalv. Däröver finns en gesims med inskriften Gloria In Excelsis Deo samt en trekantsgavel. Ovanpå tempelgaveln och entablementet står friskulpturer av marmor.
Koret är beläget ett par steg över långhusets golvnivå med trappsteg av kalksten i kyrkorummets hela bredd. Predikstolen står vid korets sydvästra sida intill trappan och vid norra sidan av koret står dopfunten. Koret upptas i övrigt av altare med altaruppsats, korskrank och altarring. Golvet i koret är lagt med grå kalkstensplattor med en upphöjning i två steg framför altaret. Altaruppsatsen, korskranket och altarringens färgsättning går i grönt, grått och guld. Altaruppställningen är sammanbyggd med skranket som står i valvöppningen till absiden. Dess övre del är öppen mot kyrkorummet. Genom valvöppningen syns absidens stjärnbeströdda hjälmvalv i blått med gyllene stjärnor. Två dörröppningar i korskranket leder in till absiden som numera främst används som förvaring. Golvet är lagt med terrakottafärgat klinker och väggarna är putsade som i kyrkorummet. Insidan av skranket är vitmålat och en garderobsinredning i ek står uppställt mot skranket.
Tornets övre våningar nås från orgelläktaren via en dörröppning i tornets västra mur. Andra våningen har brädgolv och vitmålade och putsade väggar. Taket utgörs av klockvåningens bjälklag och brädgolv. I norra mursidan finns en igensatt smal ljusöppning och mot väster ett stort rundfönster. En äldre klockringningsanordning med trampverk står kvar i utrymmet och vid norra väggen finns en trätrappa till tornets tredje våning. Klockvåningen i tredje våningsplan har golv och väggar som i andra våningen och upptas av klockstolen av furu. Ingång till kyrkvinden över långhuset är från klockvåningen via en öppning i tornets östra sida. Kyrkvinden är tilläggsisolerad och valvens ovansidor är inte synliga. Taklaget av fur består av takstolar med saxsparrar och hanband. Murverket i gavelmuren mot väster som är synlig från kyrkvinden är oputsad och består i sin helhet av tuktade kalkstensblock.
Inredning och inventarier
Altare
Altarbordet är från 1900-taltet och består av en ramverkskonstruktion av oljad eller lackerad ek med spegelfyllningar mot väster.
Altaruppsats
Altaruppsatsen är hopsatt av delar från olika tidsepoker. De äldsta delarna tros vara tillverkade av Daniel Tommisens verkstad i Malmö och skänktes till kyrkan av Anne Bing 1596. Ursprungligen bör altaruppsatsen ha haft en stil jämförlig med predikstolen. Uppsatsen är målad i dova färger såsom grått, svart, grönt och brunrött. Den ursprungliga färgsättningen gick i svart och gråblått med förgyllning och silver samt ornament i olika färger. Nederst finns en sockel eller predella med vapensköldar och ovanför denna ett mittparti med en senare målning på duk med motiv av korsfästelsen. Vid sidorna av målningen finns målningar av Petrus och Paulus och joniska halvkolonner dekorerade med änglamaskaroner och festonger och över detta ett listverk. Överstycket består av en målning av uppståndelsen, kannelerade pilastrar och ett krön i form av agnus dei, korslammet. Altaruppsatsen är sammanbyggd med altarskranket. Skranket är uppbyggt som en brädvägg med dekor i nygotisk stil på framsidan och två infällda dörrar till sakristian. Dekoren består av smala pelare som bär upp en arkad av flerpassbågar och däröver bildar spetsbågar blandat med kölbågar ett nät genombrutet av fyrpassdekorer som överst avslutas av korsformade spetsar. Skranket är målat i olika grå nyanser med förgyllda detaljer. Skranket bör vara samtida med kyrkan, 1868.
Altarring
Altarringen har formen av en halv cirkel öppen vid ingång till altarplatsen. Ringen är uppbyggd av en sockel med knäfall, ett genombrutet räckverk av svarvade balusterdockor och arkadbågar med trepass samt överliggare. Altarringen är målad i grågrönt med förgyllda detaljer och överliggaren och knäfallet är klädda med grågrönt sammetstyg. Altarringen bör vara samtida med kyrkan, från 1868.
Predikstol
Predikstolen i renässansstil skänktes till kyrkan av Anna Bing på Smedstorp 1597 och kan liksom altaruppsatsen vara tillverkad vid Daniel Tommisens verkstad i Malmö. Predikstolen består av en korg av bemålat trä på en kraftig murad, vitputsad pelare med trappa från öster. Trappans steg är täckta med kalksten och vid sidorna finns räcken av smidesjärn. Korgen har fem sidor med marmorerade kolonnetter på höga socklar med joniska kapitäl. Korgen har nedtill en kraftigt markerad sockel och ett listverk upptill. Sidostyckena är indelade med rundbågiga nischer med skulpturer av apostlarna och solfjädersformade snäckkrön. På kolonnetterna satt ursprungligen änglamaskaroner och blomornament vilka inte är be-varade. Predikstolen är målad i mörka dova färger av svart, guldockra samt grå marmorering.
Dopfunt
Kyrkans dopfunt är utförd av sandsten och tillhör en grupp medeltida dopfuntar som av Lars Tynell tillskrivs Blentarpsgruppen. Dopfunten har ett avtappningshål vilket saknas i de allra äldsta dopfuntarna och Blentarpsgruppen tros därför ha verkat under 1100-talets senare hälft. Dopfuntens cuppa har cylindrisk form med sidor dekorerade med en rundbågsarkad och en godronnering, en slags rundad veckning, nedtill. Foten kan ha tillkommit senare och är försedd med två rundstavar och en kvadratisk fotplatta med hörnflikar.
Bänkinredning
Bänkinredningen består av öppna bänkar vilka bör vara från 1868. Bänkarna byggdes om 1968 då gavlarna gjordes bredare och fick en mer rundad form. Enligt äldre fotografier verkar gavlarna har varit mörkt målade eller trärena med en ljusare bemålning i rutnätsmönster. Gavlarnas sidor och bänkkvarterens fronter har senare kompletterats med spegelramar i mörkare grått av utanpåliggande lister. Bänkryggarna är genombrutna och består av två liggande brädor.
Orgel
Kyrkans nuvarande orgel har tidigare stått i Sölvesborgs kyrka och tillverkades av Einar Ströwik 1964. Olika uppgifter om fasadens upphovsman finns men den ursprungliga ritningen utfördes av Theodor Wåhlin. Eventuellt tillverkades den först 1923 till en orgel byggd av Mårtenssons orgelverkstad. Fasaden är tredelad med mittparti i form av ett högt gaveltympanon och lägre sidopartier. I sidorna och en rundbåge i mitten finns synliga pipfält. Den nedre delen är uppdelad med kannelerade pilastrar. Gaveln kröns av förgyllda kulor och sidorna av lyror. Nedre mittsektionen har senare pipverk med förgyllda gallerverk. Spelbordet är infällt i fasaden.
Klockor
Kyrkan har två klockor som hänger i tornet. Den äldsta gjöts om 1688 och den andra klockan gjöts 1923 av H. Fries i Kristianstad.
Övrigt
Över södra ingången till kyrkan finns en porträttbyst av marmor och tros föreställa Anders Kjeldsen Bing. Bing är naturtroget utförd som en åldrad man med hängande öga och sned mun vilket ska ha orsakats av en hjärnblödning. Bysten tillskrivs Hans van Steenwinckel d ä och är från 1500-talet andra hälft. Gravmonumentet över Anders Kjeldsen Bing och hans hustru Anne Pedersdatter Galt (Bing) beskrivs under Interiör. Flera kistplåtar eller minnestavlor hänger inne i kyrkan. Tavlorna bör tidigare ha hängt inne i gravkapellet eller varit fästade på kistor i gravvalven.