Källs Nöbbelöv har två kyrkogårdar, den gamla där medeltidskyrkan låg och den nya där 1800-talskyrkan och den nuvarande kyrkan ligger.
Den medeltida kyrkogårdens utbredning motsvaras antagligen av dagens gamla kyrkogård. Från 1600-talet finns beskrivningar av att det fanns två stigluckor (överbyggd grind), en av trä och en av sten. 1869 beskrevs kyrkogården som uppfylld och en ny kyrkogård anlades med den utbredning som den fortfarande har. Vid sekelskiftet 18/1900 tal fanns 860 gravplatser och bara hälften var tagna i bruk, befolkningsminskningen märktes. Kyrkogården beskrivs som omgiven av träd-plantering och gångarna var kantade av liguster. När den nya kyrkan byggdes 1958 renoverades kyrkogården. Delar av gravkvarteren grässåddes och nya riktlinjer för gravarnas storlek utformades. 2004 anlades minneslunden och betongsten lades på gången mot kyrkans entré.
Gamla kyrkogården ligger högre än byvägen och har en stödmur av sten mot vägen. Mitt på kyrkogården finns en nersänkt markering av den gamla kyrkans grundplan med kvaderhuggna stenar. Stenarna togs från 1800-talskyrkan när den revs 1957, men kommer ursprungligen från medeltidskyrkan. Ett stort träkors markerar altarets plats. Marken är täckt av vildvuxet gräs och några enstaka gravstenar och liggande hällar.
Nya kyrkogården har en långsmal utbredning i öst-västlig riktning med kyrkan i mitten. Kyrkogården omgärdas av en bokhäck och en trädkrans av lindar på alla sidor. Grindar i metall finns i öster till parkering och i väster mot ett fält, mot norr till parkering och församlingshem. Från entrén i öster går en gång belagd med betongsten till kyrkans huvudentré. Alla övriga gångar är av singel. Kyrkogården är delad i åtta kvarter. Ungefär hälften av kyrkogården är gräsbevuxen, resten är mestadels indelad med buxbomshäckar och singeltäckta gravar med planteringar. De bevarade gravplatserna med traditionell indelning är främst närmast kyrkan. I väster finns minneslunden som är en rund gräsmatta kantad av betongsten och klotklippta buskar. I kanten finns en natursten med inskription. Vid sidan om finns en minnessten med plats för namntavlor.
Utanför kyrkogårdens västra gräns finns en rad med liggande gamla gravstenar som flyttats från östra delen av kyrkogården till gamla kyrkogården och sen flyttades igen till denna plats utanför kyrkogården. Efter denna flyttning av stenar saknar östra delen i stort gravplatser och är gräsbesådd.
Vegetationen på gravplatserna är låg. Gravstenarna är av varierande karaktär och majoriteten tillhör lantbrukare men det finns även titlar som stensättare, snickare, museiintendent och kontraktsprost. En gravsten nära kyrkans entré tillhör lantbrukare Andersson med hustru och fem ogifta döttrar. Denna familj donerade pengar som använts för renovering av kyrkan, enligt muntlig uppgift från kyrko-vaktmästaren.
Byggnader på kyrkogården
Ingen byggnad finns på kyrkogården, men en redskapsbod byggd 2007 finns strax utanför häcken. Boden är klädd med vit träpanel och röda takpannor på flackt sadeltak.
Källor och litteratur
Sockenkyrkorna kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)
opublicerad 2012
Underhållsplan för Källs Nöbbelövs kyrka 2007-11-18 Wikerstål arkitekter AB, Helsingborg
ett Herranom värdigt Tempel Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812-1912, Siegrun Fernlund
Skånska kyrkor, Skånes Hembygdsförbund Årsbok 1997
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html hämtad 2014-12-04
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Lund, mappar: Källs Nöbbelöv
http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/svalov/Pages/Kalls_Nobbelov.aspx?keyword=K%C3%A4lls+N%C3%B6bbel%C3%B6v hämtad 2012-12-02
Intervju med representanter från Svalövbygdens pastorat, möte 2015-03-17
Se även beskrivning av Källs Nöbbelövs kyrkomiljö under Miljöer.