Kyrkomiljön
Östra Strö ligger i ett svagt kuperat odlingslandskap i övergångsbygden mellan bördig slätt och skog några kilometer sydost om Eslöv. Namnet Strö skrevs i sina äldsta former Stra eller Stroy, och lär ha haft betydelsen strå. 1428 omnämns byn som Daberströö, där förledet kan härledas till att Frosta härad som då också benämndes Daprae härad. På 1700-talet kallades byn Södra Strö för att åtskiljas från Strö i Onsjö härad. I en sockenbeskrivning från 1747 sägs byn tidigare ha legat på några backar kallade Toffta, i den dåvarande byns norra sädesgärde, men ska senare ha flyttats till sin nuvarande plats längre söderut. Om detta stämmer kan möjligen en tidigare kyrka funnits på denna plats.
Dagens kyrka ligger på en höjd i byns södra utkant med utsikt i samtliga väderstreck. Direkt öster om kyrkogården ligger en gård vars manbyggnad, precis som flera andra bostadshus i byn, är uppfört under 1900-talet. Östra Strö skola har anor från 1812 och är därmed en av landets äldsta skolor, möjligen den äldsta, även om själva skolbyggnaden är från 1944 då den ersatte det ursprungliga skolhuset som initialt även härbärgerade socknens fattigstuga. Norr om byn breder den trädfria betesmarken Östra Strö fälad ut sig innan skogen vid Skarhults Kronopark tar vid. Skarhults slott, med sin riksintressanta godsmiljö, syns torna upp sig ca 3 kilometer sydväst om kyrkan, och någon kilometer rakt söder ut rinner Bråån i en bred dalsänka.
Kyrkan och kyrkogården ingår i fornlämningsområde Östra Strö 1:1. Lämningen avser bytomt för Östra Strö by enligt 1823 års karta och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen. På kyrkogården finns även en lämning efter en grophärd med ungefärlig datering till yngre järnålder. Lämningen skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.
Kyrkogård
Kyrkogårdar som vi känner dem idag, med gångsystem, gravkvarter och gravmonument är ett fenomen som fick sitt genomslag så sent som på tidigt 1800-tal. Medeltida kyrkogårdar var enkelt utformade, gräsklädda och trädlösa, där gravplatserna utgjordes av låga gravkullar utan särskild markering än möjligen ett enkelt träkors.
De äldsta delarna av Östra Strö kyrkogård var precis som de flesta medeltida kyrkogårdar placerad i kyrkans absoluta närhet. Kyrkogården har sedan utvidgats vid två tillfällen, åt norr 1898 och åt väster 1957. I de två äldre delarna är gångar och merparten av gravplatserna belagda med ljus singel. Vissa kvarter, främst i utvidgningen från 1898, är gräsbevuxna. Gravplatserna omges av lågklippta buxbomshäckar, stenramar eller i vissa fall smidesstaket. Närmast kyrkan dominerar äldre högresta gravvårdar typiska för decennierna kring sekelskiftet 1900, som obelisker, bautastenar och brutna kolonner. Närmast den södra muren finns ett långsmalt kvarter med gravvårdar från 1900-talets andra hälft och framåt. Även i kvarteren från sent 1800-tal är de högresta gravstenarna vanligast, men här förekommer i större utsträckning mer sentida och lägre hållna stenar. Växtligheten utgörs främst av formklippta städsegröna buskar och häckar samt grupper av högväxta barrträd som en och tuja. Murgröna och rododendron är också återkommande inslag.
Den nyare delen av kyrkogården är belägen något lägre, på före detta åkermark, och är i sin helhet gräsbevuxen. Endast den västra delen har gravvårdar, som är placerade i öst-västlig riktning. Mot väster finns en rygghäck av formklippt tuja som också fungerar som avgränsning mot den obrukade delen längst i väster, i övrigt saknas inramning av gravplatserna. Stenarna i låg skala är typiska för andra hälften av 1900-talet. Den västra delen har fritt placerade solitärer som bok, ek och björk. Längst i söder ligger en rad med äldre återlämnade gravstenar nedsänkta i marken.
Kyrkogården omringas i sin helhet av häckar, i de äldre delarna hagtorn och liguster och för den nyare delen avenbok. I öster finns en bred kallmurad stenmur, och även i andra delar finns murar av natursten i varierande höjd. Större delen av kyrkogården inramas även av en trädrad av lönnar, som i den nyare delen är betydligt yngre än i den äldre. Ingångar finns i norr och nordöst, där två smidesgrindar bär årtalet 1898.
Byggnader på kyrkogården
Strax nordväst om kyrkan finns en före detta ekonomibyggnad som på 1960-talet ombyggdes till bårhus efter ritningar av arkitekt Torsten Leon-Nilson. 1977 tillkom en tillbyggnad i vinkel. Byggnaden fungerar i dag återigen som redskapsbod och vaktmästeri. Tegelfasaderna är vitslammade och båda byggnadskropparna har sadeltak avtäcka med enkupigt rött tegel.
Källor och litteratur
Östra Strö kyrka, Eslövs kyrkliga samfällighet, Lunds stift, Skåne län Underhållsplan, 2005-11-21. Restaurator AB, Malmö.
Bengtsson, B. (red.) och Sundström, Å. (red.), Skånes bebyggelse: en skildring i ord och bild, D. 4, Malmö: Skand. litt., 1963.
Eslövs kommun. Östra Strö fälad. http://www.eslov.se/kommunpolitik/orter/ostrastro/ostrastrofalad.19697.html, hämtad 2017-03-24.
Sveriges äldsta skola håller 200-årskalas. Skånska dagbladet, 2012-06-04. http://www.skd.se/2012/06/04/sveriges-aldsta-skola-haller-200-arskalas/, hämtad 2017-03-24.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, hämtad 2017-03-27.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Platsbesök 2016-12-01. Informant: Kyrkvaktmästare Stefan Augustsson