KYRKOMILJÖN -
Kyrkan ligger 1,5 mil väst om Härnösand, utanför det nuvarande samhället i Brunna-Solberg i nordväst, söder om sjösystemet Långsjön-Gussjön. Vägkors strax öster om den utvidgade gravplatsen med väg söder om kyrkplatsen mot Öje och norr om mot Åsäng västerut, Nyland österut. På en plan yta i söder åtefinns fd sockenstugan/skola(?) idag förskola, i trä samt högre upp i sydväst ett uthus, också i trä.
Kyrkotomten
Oregelbunden, tämligen begränsad yta, med raksluten västersida mot trädbevuxen sluttning. Tomten ligger på en svag höjd med sluttning ned mot norr och öster, som förlängning från den skogbevuxna åsrygg som ligger högre än kyrkan i söder. Bogårdsmur i kallmurad gråsten med avgränsning i tre väderstreck utom i väster. Den tar upp höjdskillnaden på ca 2-3 m i nordöst. Utvidgad begravningsplats i sydöst ligger ett par meter lägre och med ingångsväg från platsen söder om muren vid planen framför gamla sockenstugan.
Granhäck mot sydväst fram till stigport, liksom mot norr. Bladhäck i väster, hög murkant i sydöst, enkelt staket med avgränsningslinor i nordöst. Gravar i väster, söder och i en utstickare mot sydöst. Gravkvarteren med huvudsakligen gräsytor, interfolierade med grusgångar, en i söder, tre i väster. Två belysningsstolpar från ca 1970, gröna, galvat stål, klarglasglober i väster.
Huvudentrén från söder till långhusets södra entré asfalterad. Närmast runt kyrkan löper en grusad yta, ca 70 mm bred.
Till kyrkogården finns två ingångar, en i söder och en i norr. De markeras med två kraftiga, murade, slätputade och vitmålade grindstolpar. De står på granitsockel, avslutas med utkragande, profilerade krön belagda med svart plåt. Mellan dem smidda grindar med fast överstycke i smide med förgylld strålsol och kungligt monogram, troligen från 1878 då den senaste blev tillverkad. Som förebild till de vackert smidda överstycket har grindpartiet i Säbrå stått.
Kyrkobyggnaden
Kyrkan byggdes efter ritning 1782-1786 av Pehr Hagmansson, som efterträtt fadern Daniel Hagman, vilken 1771 framlagt två ritningsförslag. Hagmanssons ritning har följts, utom att en lanternin tillkommit.
Rektangulär kyrkobyggnad med rakslutet kor i öster, sakristia på norra sidan och torn med barocksvängd huv och uppskjutande tät lanternin i trä i väster. Långhuset och sakristian med valmat sadeltak. Ingång i väster samt i långhuset i norr och söder (ursprungligen endast i söder).
Byggd i gråsten och tegel. Fasaderna vitputsade, sockeln klädd med skiffer, troligen vid restaurering 1946-47 under arkitekt Å.Seeberg, över den en avtäckning i svartlackad plåt. Troligen svartmålad galvad stålplåt på långhus och sakristia sedan 1972. Kopparplåt på torntaket sedan ca 1995.
På långhusfasaderna markeras hörn och ingångar av utskjutande lisener bärande en utkragande taklist.
Långhuset har fem stora rundbågiga murhål på vardera sida, varav fyra fönster och centralt dörrar med övre hälft med fönster, den norra entrén skapad 1878. Mot öster finns två likadana fönster på ömse sidor om altaruppats och i tornets södra resp norra sida ytterligare ett. Alla med okopplade bågar, yttre med tolv lufter spröjsade glas samt tre med sex i bågsegmentet; inre med tre fastskruvade lufter och samma antal glas, vit målning insida. I kor ej genomsikligt antikglas. I torndelen endast ytterbåge. Fönsterna har de för Hagmansson typiska blindsmygarna ovanför dageröppningarna (saknas på ritning). Vit målning utsida. Fönsterbänkar i kopparplåt.
Tornets mellanvåning försett med svartmålad lucka i trä mot söder, fyra breda stående plank, stickbågeform, svart, breda gångjärnsföljare samt dito i trä på insidan. Runt fönster mot väster, fyra lufter, enkla bågar, utåt. Kornsiktesspröjs, vit målning.
Klockvåning med tjärade ljudluckor mot tre sidor, dubbla, rundbågiga i trä, manuell öppning. Tornet bär en huv med tornur åt fyra håll, med vitmålad liten lanternin med glasade fönster (eventuellt tillkommen 1825).
Originalportar i trä. Vid entre i söder och väster granithällar.
Västra entrén med pardörr i trä i original, helfransk fason, tre fyllningar, brunmålade. Det sammanlagda fyllningsmotivet påminner om de golvur som blivit kända under beteckningen "Ångermanlandsbrudar". Över denna en minnestavla i marmor med inskriptionen: "Åhr 1785 Tå Konung Gustav III regerade, varande Länets Höfding, Commendeuren, Baron Carl Bunge, Församlingens Kyrkoherde, Biskopen, Doctor Eric Hesselgren, Comminister Mag. Olof Tunvall, Kyrkovärdar: Nämndemannen Olof Pehrsson i Böle och Pehr Hansson i Ultrå, Bygde Thenna Kyrka af Pehr Hagmansson."