Kyrkomiljön
Vittskövle kyrka är belägen ca 2 mil söder om Kristianstad, på Kristianstadslätten, ett stycke väster om Hanöbukten. Det omgivande jordbrukslandskapet domineras av Vittskövle gods ägor. Slottsanläggningen ligger ett par hundra meter sydväst om kyrkan. Den nuvarande slottsbyggnaden är uppförd 15531577 av Jens Axelsen Brahe och ligger som en solitär i förhållande till byn och kyrkan.
I byns nordöstra del, ca 100 m norr om kyrkan, finns även resterna av en borganläggning, Gamlegård, som varit en medeltida adelshuvudgård och sannolikt föregångaren till Vittskövle gods. Vid arkeologiska utgrävningar, som utfördes 20032005, påträffades vallgravar, byggnadslämningar och lösfynd, som daterades till 12001300-tal. Det är oklart hur länge Vittskövle kyrka varit patronatskyrka, men sannolikt kan det föras tillbaka till medeltiden. Henrik Brahe hade dock patronatsrätt till Vittskövle, Degeberga och Sönnarslövs kyrkor från år 1568. Patronatsrätten till Östra Sönnarslöv kyrka övergick senare till Maltesholms gård. Patronatsrätten upphörde i samband med att den avskaffades 1922.
Kyrkoanläggningen är belägen i Vittskövle bys västra del. Byn finns belagd i skriftliga dokument 1348. Väster om kyrkan finns en torgbildning med den före detta skolan och norr om landsvägen är sockenstugan och en skolbyggnad från 1950-talet belägna. Vittskövle kyrka ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården med motivering att slottsmiljön utgör en av Nordens största tegelborgar från 1500-talet omgiven av en vallgrav och vidsträckta odlingsfält, bokskogar och långsträckta alléer.
Kyrkan, kyrkogården och prästgården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Vittskövle bytomt, Vittskövle 55:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Kyrkoanläggningen ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården Vittskövle [L23] samt ingår i område Vittskövle som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.
Kyrkogård
Kyrkan omges av en äldre kyrkogård och avgränsas i väster av en putsad, troligen senmedeltida mur. I söder finns en tegelmur av gult tegel med murade rundbågeformer och portar till förrådsbyggnaden som ansluter mot murens östra del. På murens mittparti finns ett antal gravhällar uppsatta. Landsvägen i norr avskiljs av en häck och en trädrad. Huvudingången till kyrkan och kyrkogården är från väster genom smidesgrindar. En grind finns även i öster till den utvidgade kyrkogårdsdelen, som är belägen på andra sidan en mindre väg.
Kyrkogårdens domineras av gräsbevuxna ytor med singel runt kyrkan och på gångarna. Titlar som lantbrukare och hemmansägare dominerar, men flera av gravstenarna har anknytning till Vittskövle gods med titlar som till exempel godsförvaltaren, kusken och ladufogden. På södra sidan finns en gravplats omgärdad av smidesstaket för släkten Stjernswärd på Vittskövle.
Byggnader på kyrkogården
På den nya kyrkogårdens sydvästra del finns ett bårhus med vitputsade fasader under sadeltak belagt med skifferplattor från kyrkogårdens uppförande på 1950-talet.
Källor och litteratur
Andersson, T, Lindbom, G, Ranta, H. 50 kyrkor i nordöstra Skåne. Regionmuseet
Kristianstad 2012.
Cinthio, Erik, Gustafsson, Evald. Skånsk lantkyrka från medeltiden. Svenska Dagbladets
årsbok 1969.
Dahlberg, M (red.) Skåne landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och
bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria.
Riksantikvarieämbetet 2008.
Dahlén, Johan. Gamlegård. En medeltida adelshuvudgård. Arkeologisk undersökning 2003.
Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2004:73.
Dahlén, Johan. Gamlegård & Egeside. Arkeologiska undersökningar 20042005. Regionmuseet
Kristianstad. Rapport 2005:66
Fernlund, Siegrun. Kyrkor i Skåne, en kulturhistoria., Lund 1980.
Liedman, Elvir, Vittskövle kyrka, 1944, 1990
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt
värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Mårtensson, A.W. (red) Attraktiv kulturbygd: på upptäcktsfärd i Kristianstads kommun,
Kristianstad 1994.
Nisbeth, Åke. Bildernas predikan. Medeltida kalkmålningar i Sverige. 1986.
Skånska godsmiljöer. Skånes Hembygdsförbunds Årsbok 2001.
Skånska kyrkor. Skånes Hembygdsförbunds Årsbok 1997.
Sundnér, Barbro, Medeltida kyrkor i Skåne. Dokumentation utförd på 1990-talet. (opubl)
Underhållsplan för Vittskövle kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2005-06-15.
Werdenfels, Åke (red), Mandelgren i Skåne. Skånes Hembygdsförbunds Årsbok 1992.
Lantmäteriet - Historiska kartor
Riksantikvarieämbetet FMIS Fornsök, Kulturmiljöbild, Riksintressen för kulturmiljövården.
Mandelgrensska samlingen, Folklivsarkivet, Lunds universitet