Kyrkomiljön
Degeberga kyrkoanläggning är belägen vid en vägkorsning, där väg 19 mot Kristianstad möter vägen mot Vittskövle. Vägen mot Vittskövle passerar direkt utanför kyrkans södra ingång. Degeberga omnämns första gången i de skriftliga källorna 1348 som Deyebierga. Degeberga var redan under 1600-talet en relativt stor by med ca 17 gårdar. Flera av gårdarna har legat under Vittskövle eller Maltesholms gods. Vid skiftena på 1800-talet flyttade ett flertal gårdar ut ur bykärnan och ersattes efterhand av gatehus.
Degeberga har varit häradscentrum och Gärds och Albo häraders före detta tingshus är beläget norr om kyrkan. Det gamla hotellet eller gästgivargården ligger väster om landsvägen. Församlingshem och pastorsexpedition är belägna mitt emot kyrkan, på södra sidan av landsvägen mot Vittskövle, och är bland annat inrymda i den före detta folkskolan från 1846. Genomfartsvägen söder ifrån går genom byn med en relativt brant lutning. På höjden, i vägens fond, ligger det s k Flygares hus, som ingick i Baltiska utställningen 1914.
Järnvägslinjen Hästveda -Karpalund med enskilda sidobanor, däribland Everöd Brösarp, öppnade för trafik 1881. Östra Skånes jernvägar bildades 1898 och övertog de enskilda järnvägarna. En ny bana anlades 1900 till Brösarp och rälsen lades i en kraftig sväng väster om bebyggelsen och järnvägsstationen förlades på en höjd norr om kyrkan och samhällets centrum försköts därigenom mot norr.
Ägarna till Vittskövle gods har i perioder haft patronatsrätt. Henrik Brahe på Vittskövle, var kyrkans patronus fram till sin död 1587. Deras patronatsrätt drogs in 1699, men återvanns 1773 och varade fram till 1922 då patronatsrätten upphörde generellt.
Kyrkan och kyrkogården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Degeberga bytomt, Degeberga 119:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.
Kyrkogård
Den äldre kyrkogården ligger väster, öster och norr om kyrkobyggnaden. Marken närmast kyrkobyggnaden är belagd med singel. Kyrkan omges av den äldre kyrkogården med rektangulär planform. Den omges åt söder och öster av en naturstenmur med utstrukna fogar. Huvudingången till kyrkogården är från landsvägen i söder genom två enkelt utformade smidesgrindar på ömse sida av södra korsamen. Kyrkogården utvidgades mot väster 1910 och avgränsas med en terrassmur mot den lägre belägna kyrkogårdsdelen. Kyrkogården har även utvidgats mot norr 1958. Kyrkogården är gräsbevuxen med raka gångar belagda med singel. Gravvårdar med titeln lantbrukare och hemmansägare dominerar, vilket visar på att jordbruk varit socknens viktigaste näring. Men även titlar som vagnmakare, urmakare, byggmästare, lokförare och nämndeman förekommer och kan bland annat berätta om Degebergas samhällsutveckling.
Byggnader på kyrkogården
Väster om kyrkan ligger en äldre byggnad, som uppförts som likvagnsbod, men som sedan 1977 används till bårhus. I den norra delen finns redskapsförråd. Byggnaden har rundbågiga gjutjärnsfönster, är putsad och avfärgad i vitt under sadeltak belagt med enkupigt rött tegel. Gavelspetsarna är i likhet med kyrkans torn dekorativt utformade med trappstegsgavlar och blinderingar.
Källor och litteratur
Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets
medeltid. 1989.
Andersson, T, Lindbom, G, Ranta, H. 50 kyrkor i nordöstra Skåne. Regionmuseet
Kristianstad 2012.
Degeberga kyrka, Från Medeltid till Nutid. Ur tillgängliga källor. 1994
Dahlberg, M (red.) Skåne landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och
bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria.
Riksantikvarieämbetet 2008.
Degeberga 12:121, Degeberga socken, Kristianstad kommun, Översiktlig arkeologisk
förundersökning 2014. Therese Ohlsson, Sydsvensk arkeologi, Rapport 2014:83
Hammenbeck, Stefan. Känn dig själv konst i offentlig miljö. Ingår i Modernismen i
Östergötland, Meddelande från Östergötlands museum 2009.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt
värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom
Svenska kyrkan 18601930. Raä 1991.
Mårtensson, A.W. (red) Attraktiv kulturbygd: på upptäcktsfärd i Kristianstads kommun,
Kristianstad 1994.
Sundnér, Barbro, Medeltida kyrkor i Skåne. Dokumentation utförd på 1990-talet. (opubl)
Underhållsplan för Degeberga kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2008-05-19.
Lantmäteriet - Historiska kartor
Riksantikvarieämbetet FMIS Fornsök, Kulturmiljöbild, Riksintressen för kulturmiljövården.