Kyrkomiljön
Farstorp ligger cirka 15 km norr om Hässleholm mellan Bjärnum och Hästveda i småbruten odlings- och skogsbygd. Kyrkbyn omnämns första gången 1222 som Fathertsthorp. Bynamn med efterleden -torp uppstod vanligen under vikingatiden. Slaggfynd vittnar om att utvinning av järn ur myrmalm varit utbredd fram till 1600-talet. Inom socknen har även påträffats järnåldersgravar, en stenåldersboplats samt ett område med fossil åkermark. Kyrkbyn tycks av äldre kartmaterial att döma aldrig ha utgjorts av mer än en handfull gårdar. Enskifte genomfördes 1826. Kyrkan är belägen på en mindre höjd i byns nordöstra utkant, med åkermark i söder och öster och landsvägen till Hästveda i norr. Församlingen har historiskt utgjort annex till Hästveda och annexhemmanet var beläget direkt väster om kyrkan, från vilken en av bostadslängorna som på 1950-talet byggdes om till hembygdsgård ännu är bevarad.
Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Farstorp 163:2 som avser bytomten enligt 1824 års enskifteskarta och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.
Kyrkogård
De äldsta delarna av Farstorps kyrkogård har medeltida anor och bör i stora drag ha utgjorts av den oregelbundna rektangel som omgav kyrkan innan den första kända utvidgningen kring 1870. Ett mindre stycke mark adderades då i öster, men trots detta rådde snart platsbrist igen och 1887 anlades nya kyrkogården i nordöst på andra sidan landsvägen. Här tillkom kring millennieskiftet en minneslund ritad av Sven-Erik Patriksson i Båstad.
Gamla kyrkogården omgärdas idag av en kallmurad stödmur av natursten samt en ofullständig trädkrans av lind, lönn, alm och ask, kompletterad med en pilehäck i öster. Ingångar finns i väster och norr genom pargrindar av svartmålat smide hängande i granitstolpar. Gångsystemen är grusade medan gravplatserna i största utsträckning är gräsbevuxna. Ett 40-tal platser bevarar täckning med singel och omgärdning av stenramar. Merparten av gravvårdarna är låga och rektangulära stenar av svart, grå eller röd granit från 1900-talets andra hälft och senare. Endast ett fåtal äldre högresta gravstenar finns bevarade, de äldsta från 1860-talet. Majoriteten av vårdarna bär yrkestitlar och bynamn. Växtligheten är sparsmakad och utgörs främst av vintergröna buskar och perenner som rosor, kärleksört och lökväxter.
Nya kyrkogården inramas av en kallmur av främst spräckt gråsten och har ingång i väster med pargrind av svartmålat smide i granitstolpar. På muren växer en hagtornshäck och utanför den, i samtliga väderstreck utom söder, en trädkrans av lönn och ask med inslag av björk och asp. Planen är symmetriskt uppbyggd kring grusade huvudaxlar i västöstlig respektive nordsydlig riktning samt utmed sidorna. Precis som på gamla kyrkogården finns ett fåtal singelbelagda gravplaster med stenramar, i övrigt är platserna gräsbevuxna och vårdarna saknar särskild omfattning eller planteringsyta. Ungefär hälften av gravstenarna är äldre högresta från decennierna kring sekelskiftet 1900. Vegetationen har liknande karaktär som på gamla kyrkogården. I det nordöstra hörnet återfinns minneslunden som är gestaltad med en cirkulär stensatt yta, planteringsbädd och minnessten. Platsen inramas av inramas av buskage och planteringar. Askgravlund planeras att anläggas under 2022.
Byggnader på kyrkogården
Utanför gamla kyrkogårdens västra entré ligger ett bårhus invigt 1951. Byggnadens vitputsade murverk vilar på granitsocklar, det flacka sadeltaket är avtäckt med rött enkupigt tegel och entrén i norr har rakt avslutade pardörrar i brunmålad stående panel. I anslutning till västra kyrkogården finns sedan 1975 en servicebyggnad med rödmålad lockpanel, vita knutar och sadeltak avtäckt med svart pannplåt.
Källor och litteratur
Farstorps kyrka Underhållsplan (2005-12-19), Ponnert Arkitekter AB, Degeberga/Lund.
Farstorps kyrkogård Vård- och underhållsplan 2017 (rapport 2017:18), Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2017.
Dahlberg, M och Sjöström, I [red.]. Skåne Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2015.
Karlsson,T. Farstorps kyrka Historik och vägledning. Farstorp: Kyrkorådet, 1979.
Karlsson,T., Nilsson, T. Farstorps kyrka Historik och vägledning, ny uppdaterad utg. Farstorp: Kyrkorådet, 2015.
Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Hässleholms kommun: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/oversiktliga-beskrivningar/oversiktliga-kommunbeskrivningar/hassleholm.html, hämtad 2021-03-09.
Riksantikvarieämbetet. Forndok: https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?3, hämtad 2021-11-24.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/, hämtad 2021-11-25.
Platsbesök 2021-05-04.