Kyrkan ligger i ett relativt flackt, åkerlandskap med skogsområden runt omkring. Den ursprungliga kyrkogården är oregelbunden och omgärdad av en skalmur av gråsten vilken är bevuxen med småväxter. Väster om kyrkan, på andra sidan Stallvägen, finns en senare tillkommen kyrkogård. Församlingshemmet ligger i söder.
Stigporten är i vit puts en huvudport och två mindre på vardera sida fyra pelare totalt. De har alla koppartak, toppat av klot och kors, precis som kyrkans torn. Putsen är slät med undantag av grövre, dekorativa spegelliknande rutor. Grindar av smidesjärn.
Kyrkan är putsad och vitmålad. Taket är klätt i kopparplåt. Samtliga fönsterkarmar och -omfattningar är målade i en gråbeige kulör och fönsterbänkarna är i huggen granit. Sockeln är slät och gråmålad. Troligtvis betong.
VÄST: Tornet är beläget i väst. Porten utgörs av rundbågigt formade pardörrar i mörkbrunt trä med en invändigt rundbågig vit portal i slät puts runt om. Krysshamrade granitblock bildar trappsteg där graniten är huggen så att långsmala mönster bildats i stenen. I fasaden sitter handledare i svart smidesjärn på var sida av porten. Ovanför portalen sitter en svart järnskylt ingjuten i putsen Långaryds kyrka bygd under KONUNG Carl XIII:ds REGERING År 1810.
Högre upp finns luckorna vilka är utformade likt porten vad gäller färg och form. Gesimsen är försedd med en profilerad tandsnittsrad.
Kyrktornet toppas av en öppen lanternin med smidesräcke runtom. Klassicistiskt utformad med pilastrar och ett stramare tandsnitt än gesimsens. Vit, enkel urtavla, spira med klot och kors.
På var sida av tornet finns ett elliptiskt format lunettfönster, tvådelat med blyspröjs.
Knutarnas puts är slät och toppas av ett kapitäl vilket skapas av långhusets gesims som går runt hörnet i väst och öst den släta putsen vid knutarna blir som pilastrar.
Åskledare på långhusets västliga fasader och även på tornets norr- och sydfasader.
NORR: Gesims i trä. Kopparbeklätt sadeltak med små takfönster. Fönstren är spröjsade rundbågiga fönster, indelat i ett tvådelat lunett och två rektangulära fönster. Längs långhuset finns fem likadana fönsterpartier med fönsterbänkar i huggen granit.
ÖST: Precis som i väster finns det pilasterliknande dekor på vardera knut. Absiden är rundavslutad och dess tak kopparbeklätt. Toppas av en åskledare. Fönster i nordost och sydväst lika de i norr. En dörr i mörkt trä, möjligtvis från kyrkans uppförande, med rutmönster i öst. Över sakristidörren i absiden finns en överliggare i sten med en huggen ranka i romansk stil, troligen från den förra kyrkan. Mönstret ser ut att ha varit täckt av puts men tagits fram igen. En stentrappa i gråsten med sex steg och sidor i sten med enkla handledare på var sida i svart smidesjärn. Söder om koret finns en nedgång till källare med dörrar i koppar.
SÖDER: Likt norr, men med en port i mitten av långhuset istället för ett fönster. Ovanför porten finns ett lunettfönster vilket är likt de på långhusets gavel i väst. Porten har tillgänglighetsanpassats med en ramp i granit med ett räcke i galvad plåt. Vid östra sidan av denna entré finns trappsteg i granit som verkar vara den ursprungliga södertrappan. Porten är lik porten i väst men har även ett överljusfönster med åtta rutor ovanför. Porten inramas i fasaden med slät puts.
INTERIÖR: VAPENHUSET är beläget i tornet i väst. Väggarna är vitputsade. I vapenhuset finns ett par senare tillkomna dörrar med stor glasyta vilka följer västportens rundbågiga valv och skapar ett vindfång. Pardörren är målad i en ljust gråbeige kulör. Vapenhusets golv är belagt med ett plankgolv i furu. I vapenhusets södra del leder en trappa upp till tornet. Trappan är i mörkt trä och handledaren är bemålad i mörkbrunt med grå detaljer. Takets breda träplankor är bemålade med samma bruna färg som finns i trappan. En enkel gesims i samma grå kulör som i trappans handledare löper längs taket. Längs golvet löper en sockel i samma mörkbruna färg som tak, golv och trappa.
Ett väggmonterat kar av trä står i norra hörnet vilket idag används till paraplyförvaring, men är troligen äldre bänkinredning som återanvänts. Under trappan till tornet finns en elcentral i vilken bl.a kyrkorummets belysning manövreras.
I vapenhusets östra del finns entrén in i kyrkorummet som nås genom ett vindfång. Vindfånget består av två pardörrar det ena paret, i vapenhuset, är höga, vita med enkla speglar. Den högra dörren är försedd med ett handtag vilket är utformat som en kvinna, möjligtvis en sjöjungfru. Pardörren står i en grund nisch ovan vilken Predikaren 4:17 står (Bevara din fot, när du går till Guds hus). I vindfånget återkommer plankgolvet, den grå sockeln, de putsade väggarna och plankgolvet. Väggarna är dock inte vitmålade utan ljust grå. Pardörren in till kyrkorummet är i en ljus gulbeige kulör med enkla, runda handtag, möjligtvis i mässing. De är dekorerade med en stor, rektangulär spegel och en cirkel vid mitten av dörrarna. Högst upp har båda dörrarna en list med guttae.
KYRKORUMMET
Längst i väst i kyrkorummet, under läktaren, finns det en trappa på vardera sida om mittgången vilka leder till läktaren. Läktaren bärs upp av 4x6 kolonner i marmorerat trä i blekt grågrönt. Kolonnerna står på en fyrkantig sockel i grå stenimitation. Detta återkommer i kapitälet, som även har en förgylld detalj. Kolonnerna och dess bas är joniska men kapitälet stiliserat doriskt.
I norr och söder finns läktarunderbyggnader. I norr används utrymmet till kapprum och sakristia, och i söder finns lekrum, toalett samt en skrubb med vatten/avlopp. I lekrummet finns en gravplatta från 1600-talet monterad på väggen med en liten tavla bredvid vilken berättar om dess ursprung.
Kyrkorummets golv består av plankgolv, troligtvis av lackat furu. Väggarna är slätputsade och vitmålade. Avslutas med en gesims i orange och marmorering, och övergår i taket vilket är ett rundbågigt valv klätt med plankor i ljust blågrått. Från taket hänger tre ljuskronor i mässing över mittgången. De är i olika storlekar, men ändå lika varandra.
I kyrkorummet finns två bänkkvarter på vardera sida av mittgången. Det bakre har åtta rader och det främre tio rader. De är bemålade i tre olika blå kulörer, blekgult samt orange. Bänkdörrarna är försedda med speglar inuti vilka den orangea kulören förekommer. Mellan bänkdörrarna finns ljusblå pilastrar med blekgula detaljer, bl.a dess kapitäl som är dekorerat med en romb och guttae. Löpande längs hela bänkgaveln finns en tandsnittsrad högst upp. Bänkkvarterens hörn är rundade. Fronterna är bemålade med stora, liggande speglar inuti vilka den orangea färgen återkommer. Även tandsnittsraden återkommer. De främre bänkkvarterens fronter har även ett litet dekorativt gallerverk högst upp.
På långhusets norra vägg hänger den gamla altartavlan.
I öst finns koret. Det är något upphöjt. I norra delen av koret står en kororgel och en korbänk i ljusa, blå kulörer. Stilmässigt är den lik långhusets bänkkvarter, men korbänkens detaljer är marmorerade i vitt istället för starkt orangea. Tandsnittsraden högst upp går i gult och rött, och korbänken avslutas med ett gallerverk likt det på långhusets bänkkvarter.
I söder står predikstolen. Den står på en ljus, marmorerad sockel och är i rokoko. Predikstolen är försedd med evangeliernas författare Lukas, Markus, Johannes och Matteus, samt Jesus. Deras evangelistsymboler finns vid deras fötter. Var man står i en spegel och är bl.a. omgivna av voluter.
I koret hänger två mindre ljuskronor lika de som hänger över mittgången.
Altaret står rakt i öster. Altartavlan består av en triptyk i marmorstuck vilken vilar på en sockel av stenimitation. Altartavlan med sockel står på en bänk vilken är lik korbänkarna bemålad i olika ljusblå färger och med speglar och framför denna står ett altare av ek. Altaret omgärdas av en altarrundel i ljusblått. Altarrundeln är försedd med ett skrank i vitt. Knäfallet är klätt i ljusgult tyg.
Bakom altaruppsatsen finns ett korskrank. Det är bemålat med marmorering i vitt och ljusgrått och toppas av en meanderlist. På var sida av altaret finns en dörr vilken omgärdas av två marmorerade pilastrar med gulddetaljer högst upp. Dörrarna kröns även av Karl XII respektive Karl XIII:s namnchiffer, båda tillsammans med två lejon. De vilar på ett förgyllt dörröverstycke vilket bärs upp av nämnda pilastrar.
I absiden bakom korskranket är golvplanken obehandlade. På var sida av dörren finns en väggfast, svängd bänk med röda sitsar. Här finns även ett litet altare och skåp för förvaring.
Det finns även en stor absidmålning vilken föreställer Kristi himmelsfärd en svävande Kristus omgiven av elva apostlar.
LÄKTAREN
Ligger i väst. På var sida av orgeln finns det bänkrader vars gavlar är lika de i långhusets bänkkvarter, men enklare bemålade. Läktarfasaden går i blått och är lik korbänkarnas målning. Ovanpå läktarfasaden finns ett gallerverk som är likt det som förekommer i altarrundeln. Orgelfasaden går i ljusgrått med dekorativa inslag av marmoreringar och förgyllningar.
TORNET
Tornet nås, som redan nämnts, från vapenhuset. Det finns totalt fyra våningar i tornet. Väggarna är grovt putsade och omålade. Här och var kan man se byggnadssten i dagen det förefaller vara blandat gråsten och granit. På första plan finns två små luft- och ljusinsläpp. På plan två finns ett litet fönster i norr. Klockorna syns först på plan tre, där även luckorna finns en i varje väderstreck. På det fjärde planet nås klockornas upphängningsanordning.