KYRKOMILJÖN -
Socknen ligger på en halvö, som går ut i Klingerfjärden nordost om Sundsvall. Kyrkan ligger för sig, söder om vägen ut mot Åstholmen i sydöst i den uppsplittrade odlingsbygden i en svag sluttning nära stranden av Ödsviken, som är en del av Sundsvallsfjärden.
Kyrkobyggnaden ligger i en väl samlad miljö med det gamla skolhuset (möjligen prästgården), troligen från 1880-talet, uppe på höjden i norr och en angränsande klockstapel, omnämnd första gången 1766. (Klockstapeln har en hög murad sockel av gråsten, trästommen har utvändigt omålad lockpanel och stående vitmålad bredpanel, i nedredelen. Klocköppningen med tre ljudluckor i väster och öster, två i söder och norr, vitmålad panel med hörnpilastrar, bärande kraftig takfotslist, barocksvängt tak med spån, uppskjutande lanternin med spånkupol, klot på spira och vimpel.)
På södra sidan om vägen återfinns kyrkobyggnaden med tillhörande kyrkogård i söder. Runt omkring ligger angränsande skogspartier.
KYRKOANLÄGGNINGEN -
Kyrkotomten
Svag sluttning mot söder. Runt kyrkotomten löper en bogårdsmur i gråsten med varierande höjd, som mest ca en meter från markplanet. Kompletterad vid utvidgning söderut med låga buskage. Ny utvidgning ca 200 m sydväst om kyrkan.
Parallellt med landsvägen löper inordväst en år 2000 stensatt och kantstensstödmurad passage in mot entrén till kyrkotomten. In tar man sig via en portik i norr bestående av två höga, murade och utvändigt putsade och vitmålade grindstolpar, som krönts med kopparplåt och klot, bundits samman med en guldstrålande sol, i vilken en laxfisk simmar, samt tillhörande smidda grindar.
Kyrkogården med gräsade kvarter i huvudsak söderut, grusgångar utmed kanterna, runt kyrkan.
Kyrkobyggnaden
En ombyggnad av den medeltida kyrkan skedde 1756-66 under Daniel Hagmans ledning. Då fick byggnaden det utseende som exteriören nu i stort sett uppvisar med vidgade fönster i öster och i söder, samt ny upptagen dörr i väster. Kyrkan, som är byggd i gråsten med tegel i fönster- och dörromfattningar, har rektangulär form med en sakristia i nordost, uppförd under 1790-talet av Pehr Hagmansson, rakslutet kor i öster. Den saknar torn. Det vapenhus som tidigare fanns på kyrkans södra sida är rivet, ovisst när.
Kyrkan har gråmålad, putsad sockel, vitmålade fasadytor, brutet tak, sedan 1962 belagt med falsad kopparplåt, även över sakristian. Putsade omfattningar kring fönster, kraftig profilerad taklist.
De gråmålade fönstren sitter på Hagmanskt vis i djupa, höga nischer (jämför bl. a. Häggdånger, Säbrå och Ljustorp.) samt trekantiga avslut upptill Alla fönster-tre mot söder, ett i öster och två mot norr-okopplade, utåtgående ytterfönster med sex lufter, fyra spröjsade glas. Innanfönster med gråbeige målning går inåt. Endast korfönster skiljer sig från detta.
Ingång i väster med kopparklädda pardörrar med bågsegmentform. Dateringsplatta i röd kalksten med förgyllda bokstäver "MDCCXCIII Gudi och församlingen Ps.150. Restaurerad 1898 och 1939." Runt spröjsat gråmålat fönster över.