KYRKOMILJÖN -
Socknen ligger i Sundsvallsområdet, ca sju kilometer nordöst om staden. Kyrkotomten ligger i ett höjdläge på Alnöns nordvästra sida med Alnösundet ett par hundra meter längre ned. Öster om kyrkan vidtar odlingsbygd på planare mark. Sydväst om kyrkan, ca 75 m längre ned i sluttningen, ligger Alnö gamla kyrka på ett tun med hembygdsgården i norr och prästgården i söder. Till prästgården leder en allé från vägen. Kyrkskolan ligger ett stycke söderut vid byvägen från Vi till byarna på norra Alnön. En modern servicebyggnad i ett plan i trä uppförd under 1980-talet(?) återfinns nordöst om kyrkan
KYRKOANLÄGGNINGEN -
Kyrkotomten
Rektangulärt formad tomtmark av parkkaraktär med sluttning söder-väster, avgränsad med smidesstaket. Grönmålade gjutjärnsstolpar, galvad stål i segment däremellan. Tomten avgränsas i väster av byvägen från Vi mot Hovid på norra Alnön, i norr av en byväg mot nordöst till Pottäng/Hörningsholm, i öster av ett skogsparti, bortom denna en separat anlags kyrkogård; och i söder av ytterligare en byväg mot sydöst till Rökland. Entré till kyrkan med diagonala uppfarter i asfalt från sydväst och nordväst genom grindpar. Kyrkobyggnaden placerad i den högst belägna delen i nordöst. Gräsbevuxen tomt, löv och barrträd i synnerhet mot söder och väster. Inga synliga gravar inom parkdelen.
Kyrkobyggnaden
Utvecklingen på Alnön var dramatisk under andra hälften av 1800-talet då invånarantalet sexdubblades i samband med den kraftiga utbyggnaden av sågverk på öns västra och norra sida. Industrialiseringen skapade välstånd i församlingen och behov av större kyrkolokaler.
Kyrkobyggnaden är orienterad i nordväst-sydost, uppförd mellan åren 1893-1896 i nygotisk stil efter ritningar av arkitekt Ferdinand Boberg, Stockholm. Den är utförd med ganska lågt västtorn, brett men kort långhus och absidialt tresidigt kor i öster. Vid torn finns på ömse sidor utbyggda entreer och trapphus i en form liknande tillagda kapell på de medeltida katedralerna. Ursprungligen fanns vid koret också liknande tillagda volymer för sakristia i norr och arkiv i söder. Sakristian är sedan 1936 om- och tillbyggd i norr efter ritningar av arkitekt John Åkerlund, Stockholm.
Kyrkobyggnaden är uppförd med en granitsockel, fasat listverk på sockel i röd granit, tegelfasad murad med profilstruken fog, listverk i kalk/sandsten, sadeltak och torntak med fialer belagt med falsad kopparplåt. Kontreforer på torn, sex st på vardera långhussida. Listavtäckningar i kopparplåt. Möntermurning vid takfot i form av listverk och ett nedre band med kantställda stenar.
Tornet försett med svartmålade ljudluckor i trä med stående panel i alla väderstreck, mot öster dock avkortade för det höga sadeltakets skull. Urtavlor i alla väderstreck över ljudluckorna. Mönstermurning på torn med krenelering och däröver listverk med dekorband.
Samtliga fönster i långhuset, fem i söder, fyra i norr, utförda i gjutjärn, ej kopplade, fastmurade på samtida industribyggnadsvis, försedda med antikglas 1936. De består av sex stora lufter, avdelade i en nedre och övre del genom en horisontell putsad yta. De är dessutom vertikalt indelade med tegelmurade ramverk. De nedre föntren med segmentbågeform, de övre med spetsbågeform.
Entréer försedda med kopparklädda pardörrar och medeltidsornerade gångjärn. Granitsteg i trappor. Portiker i murade avsatser på medeltida manér och gavelmotiv i putsade blinderingsfält. Handikappramp mot norr i betongsten, granitsockel, stålrör.
Ytterdörren består av en pardörr i trä, ramverk i beigebrunt med en stor fyllning i vardera blad, ådringsmåleri i brunt. Överljus med spetsbåge, blyspröjsat antikglas. Vapenhuset med kalksten på golvet, ca 450x450 mm, röd/grå rutläggning, slätputsade väggar med gul målning, medeltida kryssvalv i tak med ribbstöd i vägghörn, valv i vitt, ribbor i gråbeige ton.
Vindfång med dubbla pardörrar, högre än ytterdörr, grå målning på ramverk, kryssfanér, (björkådring) i fyllningar. Litet segmentbågsöverstycke.
Sidoentréer från norr och söder via utbyggda volymer kring tornet, pardörrar i trä lika ytterdörr i väster, överljus i form av runt fyrpass förstärkt med ellampor. Grå kalksten på golv, ca200x400mm. I norr tillbyggt rwc. Pardörr in till kyrkorum, spiraltrappa i stål till läktaren(utrymningsväg).