KYRKOMILJÖN -
Medeltida socken, som 1314 tillhörde Medelpads prosteri. Socknen ligger vid kusten och är den sydligaste i landskapet. Kyrkan ligger för sig bland spridd jordbruksbebyggelse på en höjd ovanför Kyrksjön på gränsen mot skogen. Landskapet i bygden som har sina rötter ner i järnålder, är kuperat med odlingsmarken på sluttningarna ner mot sjön. Församlingshemmet ligger söder om kyrkan. Här ligger även byns skola. Strax Ö om kyrkotomten passerar byvägen utmed höjdläget längs Kyrksjön norrut mot E4.
KYRKOANLÄGGNINGEN
Kyrkotomten
Kyrkotomten ligger högt med södra och västra delen avgränsade med hög naturstensmur (kvaderhuggen granit) varpå ett svartmålat stålrörsräcke infästs. Själva tomten är begränsad till ytan, kyrkobyggnaden placerad i NV läge, högst på tomten. Bogårdsmur i N, rester i V och Ö. Runt kyrkobyggnaden går grusade gångar. Gravkvarteren gräsbevuxna, i huvudsak i S och Ö. Längs muren planterade lövträd(lönnar?) Strax utanför muren i N finns en minneslund invid några björkar och barrträd.
Förslag till ny kyrka uppgjordes redan 1761 av Daniel Hagman. En ny stenkyrka uppfördes 1784-85 av sonen Pehr Hagmansson, Sundsvall, efter egna ritningar. Byggandet pågick samtidigt med uppförandet av residenset i Härnösand, liksom Stigsjö kyrka.
Kyrkobyggnaden
Salkyrka med kor i öster, torn i väster, som tillkom först på 1800-talet, samt sakristia i norr. Ingångar finns i V och S. Det klassicerande uttrycket tämligen sparsmakat, snarast av originell karaktär. Stramt och sparsmakat.
Bogårdsmuren och två stegportar uppfördes 1805-1820. Stegport i öster vänd mot byvägen, vilken också får räknas som huvudentré in till kyrkotomten. Här finns en smidesgrind över vilken en strålsol och Karl XIV Johans namnchiffer förgyllts. Stegportarna krönta med kopparplåt.
Kyrkan är byggd i skalmursteknik med granitsten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar.
Vitputsade fasader med sockel i natursten. Pilastrar markerar hörn och portaler. Vid södra entrén, med femstegstrappa i granit har en minnestavla från uppförandet i Gustaf III:s regeringstid fällts in över entrén. De kopparklädda pardörrarna är från 1960-talets restaurering. De stora gråmålade fönsterna likaså utbytta då. Deras originella form, icke utfyllande hela nischens båge, är dock en idé från Hagmanssons ursprungliga 1700-tal.
Sadeltaket, avvalmat över koret, var från början spånklätt, numera klätt med kopparplåt.
Grunden till tornet lades 1784, men tornet byggdes först 1848 av Anders Åkerlund efter ritningar från 1827 av Carl Gustaf Blom Carlsson. Det är försett med åttkantig, öppen lanternin i trä med höga rundbågiga öppningar och krönt av ett förgyllt kors. Tornet fick ett nytt plåttak omkring 1850 efter att det ursprungliga koppartaket delvis blåst ned.
Sakristian har fönster i murliv, de övriga i långhuset placerade i djupa smygar.
Genom vapenhuset, som är starkt präglat av 1960-talets ombyggnad- kalksten på golvet, ny trappa i trä upp till läktarvåningen, och en toalett under trappan, försedd med vägg i naturfuru, samt både ytterdörr (kopparklädd) och inre parti i samma naturfuru - kommer man in i kyrkorummet, vars trägolv byttes ut 1953.