MILJÖBESKRIVNING NORSBO FÄBODAR -
Norsbo fäbodområde ligger drygt en mil nordväst om Edsbyn på västra sluttningen av Önnberget med sjön Fullen på fäbodens östra sida. Här finns åtta vallrutor varav ett fåtal, Mittjas, Prans, Båta och Sergeants, har kvar fäbodkaraktären. Övriga har byggts om tidigt eller senare för att bli skogsarbetarbostäder och slåtterstugor men främst fritidshus. Norsbo är lättillgängligt efter Öjungsvägen som skär öster om vallarna och närheten till sjön har gjort området attraktivt. Öppna marker och den fria sikten mellan vallarna har försvunnit och fäbodjordens utseende är helt förändrad. Hemgårdarna till de inventerade vallarna ligger i Östra och Västra Roteberg samt Böle.
Uppgifter om vallens etablering saknas men den har varit placerad nära sjön, vilket många av de äldre fäbodplatserna har varit. Tidigare nådde sjön Fullen upp till nuvarande bilväg och bildade en vik in mot Bergstrandsvallen. Ektallen kallas den tall vid vägen där man innan sjösänkningen knöt sina ekor efter fisket. Den gamla buföringsvägen gick på baksidan av Mittjas och Bergstrands och fortsatte vidare till Våsbo. Efter sjösänkningen som genomfördes 1878 bildades ny odlingsmark mellan fäbodarna och den nya stranden och runt hela sjön utvecklades fäbodar till åretruntboställen och nya fäbodar anlades. Vägen till Öjung kom till under första hälften av 1920-talet och fick sin sträckning till Färila klar under 1930-talet. Då Norsbo låg efter färdvägen norrut så blev det en samlingspunkt omkring sekelskiftet 1900 för skogsarbetare och andra. Här fanns både kaffeservering och lanthandel. När fäboddriften upphörde är oklart.
Idag dominerar fritidsboendet området men vid Mittjasvallen finns det djur sommartid och vallen är öppen för besökare.
Vid 1978 års byggnadsinventering utpekades Mittjasvallen och Sergeants samt intilliggande Wallins som enskilda fäbodar av kulturhistoriskt värde. Idag ingår hela Norsbo i riksintresseområdet K599 Ovanåkers fäbodskog.
Källor:
Albertsson, Knut En inventering av Ovanåkers fäbodar Andra upplagan oktober 1992
Bebyggelse i Ovanåkers kommun, del 1. Ovanåker och Voxna socknar. En inventering från Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund 1978.
Översiktsplan 2000. Ovanåkers kommun. Antagandehandling. Ovanåkers kommun. Bohus 2000.
Persmässposten nr 70 1990
Gula kartan Kyan 15F:28, Lantmäteriverket Gävle. Gävle 1988.
Ängar och hagar i Gävleborg. Länsstyrelsen Gävleborg. Rapport 1993:2. Gävle.