Miljöbeskrivning Västbo fäbodar
Västbo fäbodar ligger ca 1 mil väster om centrala Edsbyn. Hemgårdarna till fäbodarna ligger i Västra Edsbyn med ett par undantag i Södra respektive Norra Edsbyn. Vallområdet är mycket utsträckt med vallrutorna placerade i två huvudgrupper kallad Hemvallarna och Västvallarna. I Hemvallarna ingår Espes, Espespellas, Bro, Iljas, Nyströms och Olanders och på höjden norr om dessa Kvarns. Inom Västvallarna ligger Danes, Eslas, Göllas, Eslasmårtens och Gammelbromans. Mellan dessa båda grupper ligger Olanderstjärnen men det finns även ytterligare ett par mindre tjärnar inom området.
Uppgifter om vallens etablering saknas men det är dokumenterat att man år 1818 fick tillstånd att flytta vallområdet från Loftsbäcken till nuvarande plats. Gammelvallarna ligger ca 1 km västerut från nuvarande Västbo och där finns lämningar efter källare och grunder. Orsaken till flytten var att "de gamla vallarna vara obekväma och mycket dåliga". Uppgiften antyder att flera byggnader inte togs med i flytten utan att nya uppfördes på platsen. Ursprungligen ska det ha varit fem västvallar och åtta östvallar. Byggnaderna vid Törns finns inte längre kvar. Espes och Espespellas vallarna delades omkring sekelskiftet 1900. Gruvberget vid Västbotjärnen berättar om sökandet efter järnmalm under 1700-talet då några provhål togs upp men malmens kvalitet var för dålig och därför blev det ingen brytning. Espes och Espespellas hade höstfäbodar vid Fullsbo, men var övriga hade sina är okänt. Den gamla kärrvägen till Västbo går via Rävaberg, men är inte körbar idag. Brovallen var i bruk längst med mjölkkor till slutet av 1950-talet. Idag är det inga betesdjur i Västbo och igenväxningstakten snabb. Några vallstugor används för fritidsbruk och där hålls marken ren kring husen men de flesta står mer eller mindre oanvända.
Västbo utpekades som värdefullt fäbodområde vid 1978 års byggnadsinventering med flera vallar inom värdegrupp II, den näst högsta, och ingår idag i riksintresseområdet K599 Ovanåkers fäbodskog.
Källor:
Albertsson, Knut En inventering av Ovanåkers fäbodar Andra upplagan oktober 1992
Bebyggelse i Ovanåkers kommun, del 1. Ovanåker och Voxna socknar. En inventering från Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund 1978.
Översiktsplan 2000. Ovanåkers kommun. Antagandehandling. Ovanåkers kommun. Bohus 2000.
Gula kartan Kyan 15F:28, Lantmäteriverket Gävle. Gävle 1988.
Persmässposten nr 60 1980, nr
Ängar och hagar i Gävleborg. Länsstyrelsen Gävleborg. Rapport 1993:2. Gävle.
Avskrift av Utdrag af härads Rättens dombok 1818