MILJÖBESKRIVNING GRÄSBO FÄBODAR -
Gräsbo fäbodområde ligger ca 8 km nordväst om centrala Edsbyn. Från Åsenvägen invid Östra Roteberg utgår den så kallade Morabovägen i nordvästlig riktning till Gräsbo, Morabo och Våsberget. Den är under senare tid utbyggd, så att den är farbar även till Våsbo och Ryggesbo. Byggnationen ligger högt placerade på sydöstra sidan av ett stadigt stigande bergskomplex med flera höjdpunkter. Från höjden syns Ljustjärn och ett större myrområde strax söder om vallarna. Barrträdsskog omger fäbodområdet men förhållandevis mycket av slåttermarken är öppen genom bete än idag. Förändringen när det gäller antalet vallrutor är oförändrat sedan 1800-talet och endast ett fritidshus har tillkommit, vilket gör att fäbodkaraktären är väl bevarad. Fäboddriften pågick till slutet av 1940-talet men än idag betas området av kvigor och köttdjur. Djuren flyttades till olika gässlor, betesområden, i skogen och år 1924 förflyttades djuren mellan följande platser: måndag - till Åsen, tisdag - Nirsberget, onsdag - Halls ängene, torsdag - Uddas ängene, fredag - Nirsberget, lördag Uddas eller Åsen, söndag - Gräsboängesbron.
Vallarna ligger utspridda från nordöst till sydväst med Sthåls högst i nordväst och därefter Olssons, Pansnils, Lillhöjens och Danes samt Uddas i sydväst. Edlingsvallen är placerad ca 0,5km sydväst om övriga. Det berättas om ytterligare en vallruta norr om Lillhöjens, men lämningarna är nu borta.
Karaktäristiskt för bebyggelsen i Gräsbo är att det finns många timmerbyggnader, som tillhörde fäbodbruket, bevarade. De är utan förändringar och representativa för traktens fäbodbebyggelse, enkla men väl byggda och förhållandevis stora. Både exteriörer och interiörer är utan förändringar.
Gräsbo utpekades som värdefullt fäbodområde vid 1978 års byggnadsinventering och ingår idag i riksintresseområdet K599 Ovanåkers fäbodskog.
Vid 1990-talets ängs- och hagmarksinventering tilldelades Gräsbo värdeklass II, det näst högsta, pga. den välhävdade öppna hagmarken vid Uddas. De biologiska värdena är begränsade, då det är de vanligaste ängsväxterna som stagg, ormrot, liten blåklocka, ängsfryle, hirsstarr som återfinns men just det goda hävtillståndet gör marken högt värderad.
Motions- och vandringsleden Torparrundan passerar genom vallarna i Gräsbo.
Källor:
Albertsson, Knut En inventering av Ovanåkers fäbodar Andra upplagan oktober 1992
Bebyggelse i Ovanåkers kommun, del 1. Ovanåker och Voxna socknar. En inventering från Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund 1978.
Översiktsplan 2000. Ovanåkers kommun. Antagandehandling. Ovanåkers kommun. Bohus 2000.
Gula kartan Kyan 15F:28, Lantmäteriverket Gävle. Gävle 1988.
Persmässposten nr 61 1981
Ängar och hagar i Gävleborg. Länsstyrelsen Gävleborg. Rapport 1993:2. Gävle.