Kårstaby
Kårstaby ligger strax väster om stationssamhället Kårsta i den nordöstra delen av Vallentuna kommun och i den centrala delen av Kårsta socken. Socknen är en högt belägen skogs- och dalgångsbygd med övervägande delen av bebyggelsen samlad i byar varav Kårstaby är den största. Byn är med sina fem gårdar även en av de största byarna i kommunen.
Kårstaby har ett strategiskt läge vid Långhundraleden som gick strax sydöst om kyrkan. Byn har en bevarad äldre bebyggelsestruktur kring den medeltida kyrkan. Bebyggelsen har en enhetlig karaktär och som helhet är miljön kring Kårsta kyrka av mycket stort kulturhistoriskt värde.
Gårdarna har timrade mangårdsbyggnader från 1700- och 1800-talen. Många av ekonomibyggnaderna är uppförda omkring sekelskiftet men drängstugor, magasin och mindre ekonomibyggnader har bevarats från ett äldre skede. Vid kyrkan finns skolbyggnader och i byn finns också en fd handelsbod, Henriksborg. Endast några få moderna hus bryter helhetsbilden.
Kårstaby ingår i det riksintresseområde för kulturmiljövården som omfattar dalgången mellan Ekskogen i söder och Backa i norr (K 76). Riksintressen ska enligt miljöbalken 3 kap 6 § skyddas från påtaglig skada. Kring Kårsta kyrka finns ett förordnande om nybyggnadsförbud till skydd för landskapsbilden sedan år 1970. Nämnda förordnande skall enligt 9 § lagen (1998:811) om införande av miljöbalken anses meddelat med stöd av motsvarande bestämmelser i miljöbalken (1998:808).
Kårstaby 1:1
Den inventerade fastigheten ligger i östra delen av byn, vid landsvägen mellan kyrkan och Kårsta stationssamhälle. Bebyggelsen ligger högt på östra kanten av höjdsträckningen utmed en nord- sydlig dalgång. Dalgången är delvis uppodlad men där finns även hagmark.
Fastigheten har inventerats tidigare. Vid inventeringen 1971 bedömdes bebyggelsen som omistlig. Hela Kårstaby inventerades vid 1980-talets slut och bedömdes vara av högt kulturhistoriskt värde.
Söder om landsvägen ligger mangårdsbyggnaden flankerad av drängstuga och bod. Byggnaderna uppfördes troligen mellan 1700-talets första hälft till och med 1800-talet början. Norr om landsvägen finns ekonomibyggnader som flyttats dit mellan 1800-talets slut och 1900-talets början.
Byggnader:
Mangårdsbyggnad, 1700-talets slut 1800-talets början
Huset är orienterat i öst-västlig riktning med entréfasaden mot söder. Det är knuttimrat i 1½ våning. Huset har moderniserats genom årens lopp. Grunden är en naturstensmur med sekundära fogningar av cement och fogskum. Fasaderna har tilläggsisolerats och brädfodrats med locklistpanel och avfärgad med röd slamfärg. Fönsteromfattningar och knutbrädor är vitmålade. Fönstren består av 2 lufts fönster med en ruta per luft. På vardera gavel finns blyspröjsade vindsfönster med 6 rutor. På södra fasaden finns en inbyggd veranda med ytterligare en påbyggd, öppen veranda utanpå. Mansardtaket är belagt med 2 kupigt rött betongtegel. På taket finns två tegelskorstenar och två sekundära takkupor.
Drängstugan/boden, 1700-talets första hälft (1670 enligt Sveriges bebyggelse)
Knuttimrad i en våning på naturstens grund med jordkällare under norra delen. Locklist panel med breda kilsågade brädor och läkt. Avfärgad med röd slamfärg, vita fönsteromfattningar och svarttjärade portar. Sadeltak på åsar, belagt med enkupigt lertegel. Profilhyvlade fönster- och dörrfoder. Ett skjul är påbyggt på södra gaveln. Det är klätt med lockpanel och pulpettaket är täckt med trapetskorrugerad plåt.
Tvättstuga och bod, 1810
Timrad bod med stående slät panel på norra gaveln. Avfärgad med röd slamfärg, vita fönsteromfattningar och svarttjärade portar. Sadeltaket är belagt med enkupigt lertegel. Grund av natursten och pågående grundarbeten och reparationer med lecablock. Skorstenen är borttagen. Årtalet 1810 finns inristat i en timmerstock.
Bod/vedbod, 1800-tal
Norra delen är byggd av timmer och södra delen av stolpverk. Stolpverksdelen är klädd med stående, slät, kilsågad panel som rödfärgats. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt lertegel. Äldre taktäckning av spån finns under teglet. Naturstensgrund.
Yngre ekonomibyggnader 1800-talets slut 1900-talets början, ditflyttade
Magasin
Stolpverk klätt i locklist panel. Två våningar. Avfärgad med röd slamfärg, vita knutbrädor och omfattningar och svarttjärade portar. Sadeltaket belagt med tvåkupigt lertegel. Står på plintar av huggen sten.
Ladugårdslänga i nordväst
Byggd i skiftesverk i två våningar, rödfärgad med svarta portar. Står på plintar av betong och natursten. Sadeltak med tvåkupigt lertegel. Äldre täckning av spån finns kvar under tegelpannorna.
Stall
Norra delen är timrad med slätknut, övriga delar av skiftesverk och stolpverk. Delvis klädd med stående slät panel. Avfärgad med röd slamfärg, vita knutbrädor och omfattningar. På södra gaveln sitter skjutdörrar av trapetskorrugerad plåt som täcker nedervåningen. Övriga portar är av svart tjärade brädor. Sadeltak på takstolar med figursågade taktassar. Belagt med tvåkupigt lertegel. Naturstens grund.