Lindö nämns första gången på en runsten som står uppställd vid Gullbron knapp 2 km sydöst om Lindö. Ulvs arvingar i Lindö låta resa dessa stenar efter sin fader och broder och gjorde bron. Visäte högg. Ett stort gravfält från järnåldern finns i anslutning till gården och belägger på så vis dess förhistoriska etablering. Strax öster om Lindö gick den gamla vintervägen mellan norra Roslagen och Stockholm fram tidigare.
Lindö är historiskt sett Vallentunas sockens största by och har haft stor betydelse för Vallentunas utveckling. Genom tiderna har delar utav marken i och omkring Lindö ägts av frälsesläkter och aristokratin och under medeltiden var Lindö en större by med ett stort skattehemman och fem frälsehemman.
Mellan åren 1760 1796 hade Lindö säterifrihet vilket den hade fått från närliggande Lingsberg. Under större delen av den tiden ägdes gården av släkten Ankarström.
Huvudbyggnaden påbörjades i slutet av på 1750-talet och slutfördes 1768. Det finns ingen uppgift om byggmästare eller arkitekt. Enligt Landshövdingen Peter Drufvas testamentariska bestämmelser för sina egendomar den 1 februari 1760, bilagda till häradsrättens protokoll den 9 februari 1761, tillsköts 12 000 daler kopparmynt till det pågående bygget av Lindö för dottern Hedvig, gift med non Kemna.
Enligt två vidimerade besiktningar av meliorationer på Lindö säteri 1764 respektive 1769 kallas Lindö karaktärsbyggnad ny, till 1764 inredd av J J Anckarström. Vid denna tid var tomt, trädgård, alléer och terrassmurar anlagda. Mellan 1764-68 reveterades huvudbyggnadens timmer och alla rummen var försedda med kakelugn.
År 1760 hade Jacob Johan Ankarström den äldre gift sig med Hedvig Drufwa som var bosatt på Lindö. Ankarström har bland annat efterlämnat en lokalhistoriskt intressant uppsats om hur jordbruket bedrevs på Lindö vid 1700-talets mitt. Jacob Johan Ankarström den yngre föddes 1762 på gården och gick till historien som Gustav III:s baneman. Efter kungamordet 1792 lät brodern Gustaf Adolph ändra släktnamnet till Löwenström. Lindö säteri såldes och för att sona brottet donerade man pengar till uppförandet av Löwenströmska lasarettet 1808 i Upplands-Väsbys kommun.
På 1800-talet påbörjades anläggandet av en engelsk park på platsen där byns järnåldersgravfält fanns. Promenadgångar grusades mellan gravarna och små grottor byggdes som smyckades med inhuggna texter. En paviljong restes på en grav och en runsten flyttades från Gullbron och restes mitt på en grav. Runstenen flyttades senare till sluttningen söder om mangårdsbyggnaden.
Vid 1800-talets mitt ägdes Lindö av greve Hans Wachtmeister som även ägde andra gods i Uppland. Vid denna tid fanns det 18 torp på Lindös ägor. Under släktens Wachtmeisters tid förbättrades mycket och gårdens välstånd markerades i påkostade ekonomibyggnader. På 1880-talet uppfördes till exempel en ladugård i huggen granit som för sin tid var gigantisk med plats för 240 nötkreatur och 1200 svin. Stenladugården brann ner på 1980-talet men byggdes upp igen enligt den gamla förlagan.
Vid 1900-talets mitt var produktionen på gården inriktad på växtodling vilket krävde att gårdsmagasinet moderniserades. Med arbetare på gården byggdes även tre nya arbetarbostäder.
Texten är sammanställd av Caroline Jansson.
Historik har rättats och kompletterats i enlighet med professor emeritus Staffan Helmfrid anmärkningar och hänvisning till nedan nämnda källor.
Källor:
Kungl. Kammarkollegium, 1 provinskontoret, 1769 års expeditioner, Nr 30. Riksarkivet.
Vallentuna häradsrätts protokoll 9 februari 1761
Bouppteckning efter von Kemna, adliga bouppteckningar, Svea Hovrätts arkiv, Riksarkivet.
Vallentuna hembygdsförenings skrift:
Vallentuna förr och nu nr 1 1999
Vallentuna förr och nu nr 1-2 2001
Vallentuna förr och nu nr 2 2006
Vallentuna förr och nu nr 1 2007
Andreasson, L. 1982. Lindö Herrgård.
Bebyggelseinventering 1971.
Boëthius, U. 1975. Vallentunas äldre bebyggelse.
Dyhlén-Täcktman, I. 1986. Kulturminnesvårdsprogram för Vallentuna kommun.
Krantz, P-E. 1957. Lanthushållningen på Lindös säteri.
Schön, E. 1988. Örnen, bilan och stjärnorna.