Skjortan har använts på maskerad tillsammans med peruk, kortbyxor, bälte, skjorta, slangbella med pappersmärlor samt teatersmink.(se inv.nr NM.0334253, NM.0334255 - NM.0334259) då brukaren var utklädd till "buspojke. Maskeraden var 1978. Temat på festen var "Bernadotte" och givarens buspojke skulle vara ett barn på "sidolinjen" (ett "oäkta barn till någon kunglig person). Han var sminkad med fräknar och utslagen tand. Under festen sköt han pappermärlorna på de andra gästerna.
Det är givaren själv som har klippt och slitit sönder skjortan, samt patinerat den så den skulle se sliten ut, samt sytt på lappen på ryggen, som kommer från jeansen som också bars.
Personen som hade arrangerat festen bodde i en förort till Stockholm, och brukade under 1970-talet arrangera årliga fester med olika teman. Den första festen var ca 1968-69 och den sista i slutet av 1970-talet. På festen 1977 var temat romantik. Det brukade vara ca 20-tal gäster, samtiliga homosexuella män. Det var alltid middag på dessa fester och det var stelt borgerligt med sittande middag (ej mingel). Dansen var blandad med disco och pardans. Givaren och hans dåvarande sambo var alltid med. Man tog ut svängarna ganska bra på dessa fester, som var "bakom stängda dörrar" som givare uttrycker det. Man drack inte så mycket alkohol.
Det var mycket maskerader under perioden. Givaren hade också egna fester t ex vid valborg. Det var viktigt med förberedelserna, som också upplevdes som en rolig del, och man sydde och sömmade och gjorde mycket själva. En affär som ofta besöktes inför maskerader var Kortegast Dekorationsbyrå AB, en inredningsaffär med mycket tyger och konstgjorda föremål som låg på Surbrunnsgatan, där köptes mycket.
Givaren berättar att man gjorde en distinktion mellan Maskerad då man är maskerad och kostymfest då man är utklädd men ej maskerad. På maskerader var det demaskering under kvällen, då man tog av sig masken och visade vem man var.
Se även övriga föremål i samma gåva.
/Leif Wallin 2015-03-13