Nationalromantikens svärmeri för fornordisk och allmogebetonad stil gjorde att träskärningstekniken karvsnitt blev modern på nytt i slutet av 1800-talet. Särskilt lekmän lockades att utöva denna hobby. Samma år som Karl Holmgren tillverkade sin chiffonjé, 1893, gav Nordiska museet ut "Träsniderimönster i allmogestil hämtade ur Nordiska museet i Stockholm" med 250 karvsnittsmotiv från föremål i samlingarna. Kanske hämtade han inspirationen där? Inget motiv samstämmer exakt, men de flesta är snarlika. Dessutom hade året innan boken "Amatören, handbok för konstslöjden i hemmet" kommit ut, en i raden av handböcker där såväl lekmän som professionella kunde lära sig tekniker som karvsnitt, etsning i glas och förgyllning. Framväxten av handböcker följer i spåren av skråväsendets upphörande. Även i veckotidningar som Allers Familjejournal medföljde i slutet av 1800-talet karvsnittsmönster och tekniken lär ha varit populär bland kvinnor.
I Nordiska museets samlingar finns Emma Andelius möblemang i karvsnitt från Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Holmgren är också en god representant för 1800-talets amatörer som i Nordiska museets anda lät sig inspireras av allmogens och forntidens formvärld. Chiffonjén visar att borgerlighetens statusmöbel spritts till bredare lager. Denna chiffonjé kombinerar en för 1800-talet tidstypisk borgerlig möbeltyp i nyrenässans med den lika tidstypiska dekoren i karvsnitt, en i sig ovanlig kombination.
Vanligtvis är träsniderier utförda i lövträ, som är hårdare än barrträ och lättare att skära i. Att Holmgren har valt furu är således litet speciellt och kan förmodligen kopplas till sågverksmiljön norr om Dalälven. Att han dekorerat inte bara framsidan av chiffonjén utan även sidorna, tyder på stort engagemang i hantverket. Förutom chiffonjén finns i familjens ägo bland annat ett bokskåp med karvsnitt, en svarvad barnsäng och en munkstol som Holmgren har tillverkat. På sin lediga tid tillverkade han möbler i fotogenlampans sken, har Maj Bergkvist berättat, barnbarn till Karl.
Hon hade chiffonjén tills hon dog 2005 och förvarade smycken, linne, broderier, litet hemliga papper och dagböcker i den, enligt Birgitta Lundin, systerdotter till Maj och barnbarnsbarn till Holmgren. Det finns bild på chiffonjén i bruk hemma hos Maj med familjefotografier, ljusstakar och kristallskål. Majs barnbarn Tony Bergkvist har berättat: "Det var inmatat i vår uppväxt att man skulle vara rädd om chiffonjén - den var farmors guldklimp." Maj var född i Älvkarleby och bodde i Farsta. Det var hennes önskan att chiffonjén skulle komma till Nordiska museet sedan sonen Lennart Bergkvist gått bort. Han hade fått den i 40-årspresent av Maj, men den skulle stå kvar i hennes hem så länge hon levde, enligt Birgitta Lundin.
/Maria Perers 2010-12-10.