Huvudliggare:
"Duk, vit linnelärft; svartsticksbroderi, silke; kopierat från Leksandskläde; i alla fyra hörnen tre rutor och ett uppväxande livsträd; märkt 'AFG, ECG, 1917'; svarta silkestofsar i hörnen; troligen beställt hos Leksands hemslöjd 1917 av Anna Grumme, som vid denna tid gjorde en resa till Dalarna. Mått 62 x 67 cm."
Bilaga:
Finns ej.
Katalogkort:
"Duk
linnelärft, silke, svartsticksbroderi
62 x 67 cm
av vit linnelärft, broderi kopierat från svartstickshalskkläde fr. Leksand sytt i alla 4 hörnen med 3 rutor och ett uppväxande livsträd sytt med svart tvinnat silke i rätlinjig plattsöm, rutsöm och korssöm. Märkt 'AFG, ECG, 1917'. Svarta silkestofsar i hörnen. Troligen beställt hos Leksands Hemslöjd av Anna (AFG) 1971-1950 och såpfabrikör Edvard (ECG) Grumme som vid denna tid gjorde en resa till Dalarna (se foto på dräktbild Folkdräktsrörelsen). hon var mycket intresserad av hemslöjd och hantverk. De gifte sig 1891.
Berit Eldvik Juni 1976
Gåva den 18/3 1975 av Karl-Edvard Grumme, Strandvägen 7 A, Stockholm gm dottern fru Sandmark."
Duk av tuskaftat fint linne. Kvadratisk form, broderad i alla hörn i svartstick. Broderierna är utförda i svart silke. Mönstren är geometriska. Bård av rombiska former i förstygn med tofssöm mellan huvud- och hörnmotiv. Sömsätten i broderierna är rätlinjig plattsöm, förstygn, efterstygn, korssöm och tofssöm. Svarta silkestofsar i alla hörn. Broderad märkning i korssöm vid varje hörnmotiv: ""AFG", "ECG", "1917", "1917". Fållen översydd med kastsöm i kryss i svart silke runtom.
Svartstick är ett broderi som förekommer i några socknar runt södra Siljan i Dalarna. Det broderas som dekor på vita halskläden till folkdräkten. Halsklädet bars till högtidsdräkten - kyrkdräkten, och användes i högmässan vid de stora helgerna och bröllop.
Lästips: Maria Björkroth. (1982). "Svartstick". Textil tradition, s. 105-121.
/Inga-Lill Eliasson 2007-02-14