Huvudliggare:
"Tafla i olja af J. V. Vallander. Rapströskning, Skåne".
Kataloglapp:
"Rapströskning, Skåne'. Två motställda rader av män som tröskar med slaga inom ca meterhög inhägnad av tyg. I förgrunden t h två spelmän, t v man sittande på tunna, en flicka i gräset, en hund m.m. I bakgrunden en stor rapshög. Förgylld ram.
Tillstånd: Centimeterstort hål genom duken uppe t v.
LS-H/76".
Målningen utfördes 1858 som en av 24 målningar som skulle "--- samla de allt mer och mer försvinnande mest karaktäristiska egendomligheter och plägseder uti svenska folklivet, och på samma gång förevisa folkets nationella drägter, som äfven allt mer börja utträngas" (A. Bonnier). Målningarna, som utfördes på uppdrag av bokförläggaren Albert Bonnier, skulle vara underlag till färglitografier i ett planschverk över svenska folkdräkter, "Svenska Folket, sådant det ännu lefver vid elfvom, på berg och i dalom". Sju av målningarna blev dock inte reproducerade i litografier. Rapströskning är en av dem.
Anna-Stina Bergman-Hals (se litt. ref.):
"Raps har odlats mycket i Skåne för oljans skull, som användes i moderatörlamporna. På åkern har ett stort rapslakan av grövsta lärft bretts ut med ett staket av lärft spänt över träribbor. Häri tröskas rapsen. Drängarna stå i två rader mitt emot varandra och slå med slagor i takt efter spelmännens musik."
Maria Maxén 2005