a). Doppåse
b-c). Linnestycken sk. listblöjor
a) Doppåse av röd kamlott (tuskaftat fint ylletyg av kamgarn) med påsydda bandgarneringar. Ytterst en rad med knypplad guldspets som upptill överlappas av mönstrade sidenband i grönt och beige med fragment av guldtrådsmönster. I nederkanten ett blåskimrande sidenband veckat i vågor på 1700-talsvis. Uppe vid halsen applikation av en liten bit brun kattun med tryckt cirkelmönster i krapprött. Längs mitten av påsen löper ett senare påsatt sidenband med blommönster av 1800-talskaraktär. Med jämna mellanrum sticker små bandändar av blått sidenrips ut från detta blomband. Fodrad med oblekt linnelärft. I ryggen är påsen söndrig och där skymtar ett mellanlägg av en linneväv i kypertvariation. Sprund i ryggen med knytband av ett rödmönstrat halvlinneband.
Kamlott var ett importerat modetyg mycket omtyckt under 1700-talets senare del. Den lilla kattunbiten är också av 1700-talstyp, liksom mellanlägget av linne och de äldre sidenbanden, och därför bör man inte betvivla säljarens uppgift: "Manteln gick i lån åt vem som ville, då en ersättning för stärkandet av stycket och listblöjorna fordrades, stor "sex skilling". manteln och mössan (44260) har nu varit obegagnade i 30 år. Torde vara minst 100 år gammal enär 77-åriga torparenkan som sålt den, såväl som hennes mor blivit döpta demed prydde."
b-c) Listblöjor, 2 raka avlånga stycken av tunn tät bomullslärft med handsydda fållar, längs ena långsidan kantad med knypplad spets av enklare Vadstenatyp.
Uppgift i Huvudliggaren: "Listblöjorna, styvt stärkta, voro veckade kring mantelns överkant."
Berit Eldvik nov. 2005
d+) Brödsmulor [?] funna längst ner i doppåsen vid konservering 2008. Ur "Barnet i Folktron" [se litt.ref]: "En spridd sed var att lägga mat i lindan. 'Bröd och ost lade man innanför kläderna för att bröd aldrig skulle komma att fattas barnet.' (Kinneved]
Lena Kättström Höök 2008-08-06