Bondbröllop. Brudparet Krister och Marith (född Lundgren) Carlsson.
Gammaldags bröllop i Nederluleå kyrka och på Friluftsmuseet i Gammelstad (senare med namnet Hägnan) söndagen den 20 juni 1976 under Spelmansstämman i Gammelstad.
Bild 1-3.
På söndagens förmiddag kläddes brudparet i Kaptensgården, Gammelstad av medlemmar i Luleå Hembygdsgille, som även arrangerade Spelmansstämman på Friluftsmuseet, där bröllopsfesten ingick som en av programpunkterna.
I mitten på bild 1 står Britt-Mari Eriksson, Luleå, i rutig klänning, en av påklädarna. Hon var aktiv i Hembygdsgillets folkdräktssektion (även bild 2).
Brudgummen i bildens förgrund och den blivande bruden till höger med ryggen mot kameran, ännu inte brudklädd.
Till vänster i bakgrunden står Vifast Björklund folkdräktsklädd i rödskjorta. Han hade bl a hämtat ”luktgräs”, som lades in under svettbandet på brudgummens vegamössa.
På bild 3 syns bl a brudens huvudbonad, en blomsterprydd ”krona” med konstgjorda blommor, vars ”förlaga” finns i Norrbottens museums samlingar.
Bild 4-5.
Det färdigklädda brudparet på Kaptensgårdens trappa i väntan på avfärd till kyrkan. Bruden var traditionsenligt klädd i svart klänning, prydd med fastsydda tygblommor på livet och ett rött sidenband runt midjan med långa nedhängande band.
Bild 6-8.
Tre spelmän från Luleå Hembygdsgille spelade folkmusik på fiol. De spelade under färden till och från kyrkan, som företogs i hästanspänd vagn.
Fiolspelaran i mitten, iklädd rödskjorta, heter Jan Hagel.
Bild 9-16.
Vigseln skedde i Nederluleå kyrka, Gammelstad.
På bild 16 syns den rikt skulpterade prediksstolen från 1700-talets början, gjord av träsnidaren Nils Jacobsson Fluur.
Bild 17-19.
Efter vigseln vidtog bröllopsfesten på Friluftsmuseet i Gammelstad, bl a med ringdans.
(Utan fotograf närvarande.)
Därefter fortsatte bröllopsfesten med att brudparets släkt och vänner samlades till en privat fest, bl a med förtäring i Pitegårdens sal, där brudparet fick sitta till bords under en brudpäll, gjord av sidenschalar.